За̀лцбург (Salzburg), музикалната столица на Австрия, е град в западната

...
За̀лцбург (Salzburg), музикалната столица на Австрия, е град в западната
Коментари Харесай

Залцбург е истинска барокова фиеста от църкви, площади, паркове и фонтани

За̀лцбург (Salzburg), музикалната столица на Австрия, е град в западната част на страната. След Виена, Грац и Линц е четвъртият по величина в централноевропейската страна.

Градът, ситуиран в подножието на Алпите, сред Бавария и Тирол, разпрострял се картинно от двете страни на река Залцах (солената река), е и планински курорт. Залцбург е леснодостъпен, защото е жп възел, а аерогарата е на 5 км от града.

За татко и патрон на града се счита духовник на име Рупорт, който през VIII век основава в стръмните скали манастира "Свети Петър " и християнизира популацията. През 798 година градът получава статут на архиепископство и става един от десетте основни градове на Европа. Името му значи "Замък от сол ". Залцбург се слави с едни от най-живописните средновековни улички и с превъзходните си дворци. Много прочут е дворецът "Мирабел ", чийто парк е един от най-изящните в Европа. Залцбург е именуван и градът на Моцарт, тъй като тук е роден великият Волфганг Амадеус Моцарт (27 януари 1756 година - 5 май 1791 г.). Гениалният композитор е емблемата на Залцбург. Родната къща на Моцарт в този момент е музей. Всяка година през ноември се организира Залцбургският музикален фестивал, на който свирят най-известните симфонични оркестри. Смята се, че той е с най-скъпите билети в света и с най-силно наличие на финансово-политическия хайлайф.

През 1890 година Паул Фьорстер сътворява бонбоните "Моцарткугелн " с лика на Моцарт, които също разнасят славата на Залцбург по света.

С експлицитното изтъкване на един архиепископски градски арбитър (документално първо 1120/1130 г.), Залцбург е най-старият град в територията на днешна Австрия.

Към вътрешните градски хълмове принадлежи Фестунгсберг (Festungsberg) с крепостта Хоензалцбург. В южната част на града се намират Hellbrunner Berg (Хелбрунският хълм) и Morzger Hügel (Морцгеровата могила), в локалния център на Алтлиферинг (Altliefering) - Графенхюгел (Grafenhügel).

Градът е прочут със своята барокова архитектура, с наситената си история и като врата към Алпите.

В началото на 17 век архиепископът Волф Дитрих от Райтенау оформя Залцбург като съвършен град, което дава присъщ образ на настоящия "Стар град ".

Като прелиминарен стадий, за университета, е открита гимназия през 1617 година, като по-ранните опити са се проваляли заради липса на терен. През 1622 година гимназията става университет с теологически и психически факултет. Това основаване е основна част от противореформационната политика на княжеските епископи, което трябвало да докара до по-доброто обучение на свещениците.

В Залцбург се намира най-старият тунел в Австрия - Зигмундстор (Sigmundstor), който свързва Стария град с градската част Риденбург (Riedenburg) и има дължина от 131 метра. Тук е най-голямото непокътнато историческо барикада в Централна Европа - крепостта Хоен/Горен (Festung Hohensalzburg), намираща се на хълма над града. В града е най-старият феодален напоителен канал в Централна Европа - Алмканала(Almkanal), който е неестествен разклонен водоизточник, служил за доставяне на града с нужната питейна вода; вода, нужна за пожарогасителни действия, както и водата за работата на мелниците. Пътешественикът може да открие в Залцбург най-старата непокътната зъбчата железница в света (Reißzug) и най-добре непокътнатите ренесансови водни игри (водоскоци) (Wasserspiele Hellbrunn).

В Залцбург е роден Волфганг Амадеус Моцарт (Johann Chrysostom Wolfgang Amadeus Mozart) - плодороден и с огромно въздействие върху развиването на музиката композитор от класическата ера. Неговото творчество е голямо по размер и обгръща всички музикални жанрове на класическата музика, съществуващи през неговото време - общо над 600 композиции, доста от които се считат за връх в симфоничната, концертната, камерната, клавирната, оперната и хорова музика. Той е измежду най-популярните типичен композитори.

Залцбург е отечество е на Хѐрберт декор Ка̀раян (Herbert von Karajan). Австрийският диригент е един от най-изявените през втората половина на ХХ век. Вестник New York Times написа за него, че е "вероятно най-известният диригент в света и една от най-могъщите фигури на класическата музика ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР