„Заявяването сам за втори мандат на Румен Радев е малко

...
„Заявяването сам за втори мандат на Румен Радев е малко
Коментари Харесай

Илия Лазаров: Самозаявяването за втори мандат на Радев е малко в африкански стил

„ Заявяването самичък за втори мандат на Румен Радев е малко в африкански жанр. Дори диктатурите в Латинска Америка съблюдават церемониала “, разяснява Илия Лазаров, някогашен шеф на кабинета на президента Петър Стоянов, а през днешния ден – основен секретар на Съюз на демократичните сили. Лазаров и Росен Карадимов, който беше консултант на някогашния министър председател Сергей Станишев, бяха посетители в предаването „ Тази неделя “ по бТВ.

„ Досега президент не е обявявал самичък, че ще се кандидатира. Това го вършат нормално комитети, интелектуалци “, добавя Лазаров.

Според Карадимов това е добър жанр, с който се реализират две неща. „ Първо – отпадат спекулациите дали ще взе участие в парламентарните избори и ще прави политическа партия. Има и добър синхрон сред дейностите на президента и Българска социалистическа партия. Президентът очерта една територията, на която Българска социалистическа партия към този момент стои “, разяснява той.

„ Мандатът на Румен Радев беше характерен, той нямаше никаква действителна интернационална активност, като изключим няколко визити. Много слаба външна политика и извънредно делене на българите – неща, които нито един президент не е допускал до момента “, разяснява Лазаров.

Карадимов пък дефинира последните четири години като „ нетипични “. „ Президентът съумя да уплътни една от главните си функционалности – да бъде коректив. Той акумулира огромна социална сила и тя да бъде ориентирана към ясна цел, която е политическа – промяна на модела, подсилване на държавността и върховенството на правото “, добавя Карадимов.

Според него Радев е решил, че обстановката е такава, че президентът би трябвало да заеме страна.

Лазаров разяснява, че президентът има прелестни съветници, само че не ги употребява. „ Държи се като в казармата. Не е схванал, че е излязъл от казармата. Мисли си, че министър председателят е шеф щаб и би трябвало да извършва заповедите му, и оттова произлиза спорът му с администрацията “, счита той.

Според Карадимов президентът не е разрушил облика на обединител. „ Може и да има детайли на прекрачване на границата, зависи по какъв начин разбираме смисъла на институцията. Тази институция няма властови пълномощия. Тя и да желае не може да промени модела “, разяснява той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР