Заявявам категорично на цените на топлинната енергия за битовите клиенти

...
Заявявам категорично на цените на топлинната енергия за битовите клиенти
Коментари Харесай

Омбудсманът вижда абсурд в поскъпването на парното от 1 юли при по-ниска цена на газа

" Заявявам изрично на цените на топлинната сила за битовите клиенти за интервала от 1 юли 2023 година до 30 юни 2024 година Поскъпването на парното и топлата вода е недопустимо за жителите поради сегашната нестабилна икономическа обстановка в страната, както и опциите, които нормативната уредба дава на КЕВР за балансиране на ползите на потребителите и сдруженията. "

Тази позиция на омбудсмана Диана Ковачева бе показана по време на публичното разискване в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) през днешния ден от специалист на институцията и беше оповестена от пресцентъра на ведомството.

В известието се прецизира, че в разисквания план за решение на Комисията планува нарастване на контролираните цени на топлинната сила за крайните клиенти на топлофикационните сдружения с главно гориво природен газ с сред 0,05% и 0,48%. Според Ковачева това е неприемливо на фона на мощно и трайно поницение на цените на природния газ, които от КЕВР чакат да се понижат приблизително с 23,82% за идващия регулаторен интервал.

Омбудсманът счита, че при поевтиняването на главното гориво е обосновано и разумно да се разисква понижение на цените на създадената топлинна сила от природния газ за топла вода и отопление за крайните клиенти, а повишението им.

Ковачва декларира, че препоръчаното от КЕВР минимално покачване на цените на топлинната сила на процедура ще се трансформира в доста повишаване на топлинната сила за всички клиенти на топлата вода и парното - с малко над 11% от 1 юли 2023 година, заради покачването на ставката на Данък добавена стойност от 9% на 20%. Според нея по този начин потребителите ще се окажат в неуместната обстановка при доста понижение на цените на природния газ да заплащат по-високи цени за топлинна сила, каквито нямаше даже по време на невижданата енергийна рецесия през 2022 година
 Демократична България чака още по-високи сметки и повече повреди на парното в София
Демократична България чака още по-високи сметки и повече повреди на парното в София

Симеон Ставрев пита по какъв начин Топлофикация отново е на загуба при рекорден растеж на цените

Общественият бранител предлага да бъдат прегледани и употребявани всички благоприятни условия за компенсиране на недовзетия доход на обща стойност към 276 млн. лева на топлофикационните сдружения с главно гориво природен газ, като се употребяват други източници, вместо покачването на крайните цени на топлинната сила.

" Смятам за вярно задачата за идния регулаторен интервал да бъде понижение на цените на топлата вода и парното, за компенсиране на покачването на ставката на Данък добавена стойност от 9% на 20% ", обясбява Ковачева.

Тя желае да бъде осъществен обширен разбор на салдото на средствата във Фонд " Сигурност на електроенергийната система " в сравним интервал до 30 юни 2023 година, с оглед разискване на опциите за вдишване на тежестта от недовзетия доход на топлофикационните сдружения за регулаторния интервал 1 юли 2022 година - 30 юни 2023 година от фонда.

Диана Ковачева акцентира, че би трябвало отново да се проучва деликатно и опцията за разсрочено компенсиране на разликите сред прогнозните и отчетните разноски на сдруженията за природен газ - за няколко последващи интервала, за по-равномерно разпределение във времето на финансовата тежест за крайните клиенти при изплащането на недовзетия доход на топлофикациите.
 КЕВР планува повишаване на тока от 1 юли приблизително с 3,6%, а на парното - под 1%
КЕВР планува повишаване на тока от 1 юли приблизително с 3,6%, а на парното - под 1%

Окончателно решение за новите цени ще бъде взето на 1 юли

В за бита омбудсманът моли да се преразгледа Проектът на решение на КЕВР за цените на електрическата енергия , като по дмумите на Ковачева понижава цената на тока на енергийната борса в последните месеци, а страната изплаща обезщетения на електроразпределителните сдружения и Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) за електрическата енергия за софтуерни разноски.

Според обществено налична информация за интервала от 1 януари 2022 година до 31 март 2023 година за компенсиране на софтуерните загуби на електропреносната и електроразпределителната мрежа са изплатени 497 млн. лв..

" Настоявам КЕВР да даде подробна и ясна информация по какъв начин тези средства са отразени в цените на мрежовите услуги за битовите консуматори. В противоположен случай остава подозрение за метода на потребление на тези средства, предоставени безплатно от страната ", декларира омбудсманът.

Според Ковачева при продължаващата тежка икономическа конюнктура в страната би трябвало при определянето на цените на електрическата енергия по-стриктно от всеки път да бъде спазван правилото за обезпечаване на баланс сред ползите на енергийните предприятия и клиентите.
 КЕВР разисква цената на парното и тока
КЕВР разисква цената на парното и тока

Предлага се нарастване с 4% на тока и с 0,5 на парното от 1 юли

Съгласно Проекта на решение на КЕВР цените на електрическата сила се усилват по отношение на настоящите при " Електрохолд Продажби " ЕАД с 3,44%, при " ЕВН България Електроснабдяване " ЕАД - 3,41% и " Енерго-Про Продажби " АД - 4,24% за природа от 1 юли 2023 година до 30 юни 2024 година Омбудсманът пита какво постанова цените на нощната сила да се усилят надлежно със 120,92% - за Електрохолд Продажби, 151,44% за ЕВН България и 154,69% за Енерго-Про, както и на дневната сила - надлежно сред 30,85% и 32,09%, в случай, че цената, по която НЕК ще продава ел. сила на крайните доставчици се усилва с 38,67 % (от 81,90 лева./МВтч на 113,54 лева./МВтч). Ковачева пита и за какво компонентата за активността " доставяне с електрическа сила от краен доставчик " е избрана в оптимален размер - 7%.

Тя отбелязва също, че избраният размер на средногодишните софтуерни разноски (загуби по мрежата) е по 7,5% на трите електроразпределителни сдружения.

От КЕВР осведомят , че публичното разискване касае плановете на решения по отношение на одобряване на цени в бранш " Електроенергетика " за новия регулаторен интервал от 1 юли 2023 до 30 юни 2024 година и за одобряване на цени от 1 юли 2023 година на топлинна сила и установяване на цени и награди за електрическа сила, създадена от високоефективно комбинирано произвеждане на сдруженията от бранш " Топлоенергетика ".

Предлага се междинното нарастване на цената на електрическата енергия за битовите консуматори да бъде в размер на 3,63 %. За клиентите на " Електрохолд " е планувано нарастване на крайната цена с 3,44 %, на ЕВН - с 3,41 %, а за клиентите на " Енерго Про " - с 4,24 %. В тези цени са включени цената на електрическата енергия и цените за мрежовите услуги.

Според КЕВР ц ените на електрическата енергия за битовите консуматори у нас остават едни от най-ниските в Европ а, а а определянето им за година напред се основават условия за предвидимост и сигурност на разноските на българските семейства.

Освен омбудсмана, от гражданска платформа " Изправи се.бг " също не са съгласни с предлаганите цени на електрическата енергия за бита с претекст, че те са в интерес на крайните доставчици. Оспорен е и методът, по който комисията е определила софтуерните разноски, без да са посочени данни и да е осъществяван надзор върху тях.

В отговор на направените мнения ръководителят на работната група и шеф на дирекция " Електроенергетика " и " Топлоенергетика " Пламен Младеновски е обяснил, че мнението на комисията е при случаи на проблеми с качеството на електрозахранването потребителите да бъдат обезщетени от съответното електроразпределително сдружение. Във връзка с направените вложения от електроразпределителните сдружения Младеновски е отбелязал, че през идващите дни комисията за енергийно и водно контролиране ще да одобри отчетите от осъществените годишни инспекции . Те ще отчетат действително осъществените вложения, което ще бъде отразено във финалното ценово решение. На инцидентен принцип е осъществен физически надзор на обособени обекти за да се откри дали заявените вложения дават отговор на действителните. По отношение на софтуерните разноски е пояснено, че те се дефинират за целия регулаторен интервал и след неговото привършване се поправят с коефициент. Според Младеновски съществува действителен риск във Фонд " Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС) да не бъдат събрани задоволително доходи, защото пазарните цени са на ниски равнища. По-малкият размер на събраните средства пък не дава реалнал опция да се реализира в допълнение понижение на предлаганите цени.
 Окончателно: С 15% по-ниска цена на газа за юни Обновена
Окончателно: С 15% по-ниска цена на газа за юни

КЕВР утвърди цената на синьото гориво за месеца

По думите на Александър Йорданов от КЕВР във връзка с софтуерните разноски на сдруженията регулаторът ползва консервативни решения в отбрана на ползите на потребителите. Комисията понижава равнищата им всяка година за дисциплиниране на сдруженията, само че в това време не може и да се допусне с внезапно понижаване на тези разноски да се стигне до утежняване на качеството на доставяната електрическа енергия, по мнението му.

За цените на топлоенергията в плана на решение за всяко сдружение е изчислена годишна самостоятелна цена на топлинната сила от 1 юли 2023 година

За " Топлофикация София " ЕАД предлаганата годишна цена на топлинната сила за битовите консуматори е в размер на 137,93 лева./MWh, за " ЕВН Топлофикация " ЕАД - 137,85 лева./MWh, за " Топлофикация Плевен " ЕАД - 96,95 лева./MWh,за " Топлофикация Бургас " ЕАД - 95,20 лева./MWh, " Веолия Енерджи Варна " ЕАД - 136,99 лева./MWh, " Топлофикация - Враца " ЕАД - 113,21 лева./MWh, " Топлофикация ВТ " АД - 131,82 лева./MWh, " Топлофикация-Разград " ЕАД - 145,54 лева./MWh.

Досегашните цени на топлофикационните сдружения остават съвсем без смяна - предлагането на регулатора е през идващия едногодишен интервал те да бъдат минимално нараснали с сред 0,05% и 0,48%.

Средно с 0,05 % повишаване на парното и топлата вода за клиентите на " Топлофикация София " се планува в отчета. Средното покачване на цените в Пловдив на " ЕВН България Топлофикация " ще е с 0,14 %. За " Топлофикация Плевен " междинното нарастване на цената на топлинната сила ще е 0,07 на 100, за " Топлофикация Бургас " - с 0,28 %, за " Веолия Енерджи Варна " - 0,35 на 100, за " Топлофикация Враца " - 0,05 %, за " Топлофикация ВТ " - 0,11 на 100, за " Топлофикация-Разград " ЕАД - 0,46%. Цената на парното и топлата вода ще бъде по-ниска приблизително с 0,66 % за клиентите на " Топлофикация Перник ".

От регулатора изясняват, че според условията на Наредба № 5 за контролиране на цените на топлинната сила за задачите на ценообразуването КЕВР дефинира пределна цена на топлинната сила за целия годишен ценови интервал, за всяко едно топлофикационно сдружение с главен енергиен притежател природен газ. Тъй като цените на топлинната сила са за предстоящ интервал КЕВР ги дефинира на планиран принцип. От Комисията за енергийно и водно контролиране прецизират, че е осъществена обоснована прогноза на главните ценообразуващи детайли, формиращи цената на топлинната сила - разноските за природен газ и за закупуване на въглеродни излъчвания. Прогнозите били направени от регулатора след обширно изследване на цените и трендовете на интернационалните пазари на природен газ и нефт, въз основа на подписаните покупко-продажби по тримесечия за година напред. Отчетени били и трендовете и подписаните покупко-продажби на интернационалните платформи за въглеродни излъчвания. Комисията е определила междинна планирана цена на природния газ за новия регулаторен интервал в размер на 88,12 лева./MWh (без цени за достъп и пренос). В ценообразуващата формула били регистрирани и разноските на сдруженията за закупуване на квоти за въглеродни излъчвания. За задачата регулаторът определил планирана междинна цена на излъчванията за интервала в размер на 88,00 €/t СО2.
 Бизнесът желае модел за обезщетения, в случай че цените на тока тръгнат отново нагоре
Бизнесът желае модел за обезщетения, в случай че цените на тока тръгнат отново нагоре

В момента програмата е изтекла, въпреки и цените да са под прага за компенсиране

При образуването на цените на топлинната сила за новия регулаторен интервал комисията ползва общ метод, включващ корекции на ценообразуващите детайли на сдруженията. Те регистрират ценовите промени на природния газ през интервала 1.07.2022 - 30.06.2023 година, при избрана от регулатора междинна планирана годишна цена от 122 лева./МВч. Това докара до внезапно нараснали разноски на топлофикационните сдружения, които са закупували през годината газ на доста по-висока цена, а са фактурирали топлинната сила за потребителите при прогнозната цена на природния газ от 122 лв/МВч. Тези разлики доведоха до недовзет доход на " Топлофикация София " в размер на над 205 млн. лв. и според регулаторните правила това би трябвало да бъде регистрирано в избраната на сдружението цена от 1.07.2023 година

Според " Изправи се.бг " плануваните цени на топлинната сила са голословни и несправедливи във връзка с потребителите. Предложено е с смяна в нормативната уредба КЕВР да дефинира цените на топлинната сила на всяко тримесечие, а не за едногодишен интервал.

От регулатора твърдят, че всички направени оферти ще бъдат деликатно разисквани . По отвошение на софтуерните разноски по преноса е разяснено, че те са избрани след обширен разбор и фактът, че топлофикационните сдружения са изразили противоречие е доказателство, че този метод е уравновесен. Според Пламен Младеновски разновидността ФСЕС да компенсира недовзетите доходи на сдружения е предпочитано разискван, само че това се оказало неработещо решение заради спадналите доходи от вноски вследствие на намаляването на пазарната цена. Това налагало компенсирането да стане посредством ценовото решение. " Възможностите на фонда през сегашния регулаторен интервал са надалеч по-ограничени, в сравнение с през миналия. Тази концепция няма по какъв начин да се реализира ", счита Младеновски. По отношение на цената на природния газ той смята, че тя към момента не се е нормализирала. За задачите на ценообразуването на топлинната сила е оценена миналогодишната планирана цена на природния газ и сегашната цена. Разликата е с 25 % надолу, само че в това време регистрираната цена на сдруженията за 12-месечието е с 45% над прогнозната за регулаторния интервал и е в размер над 160 лв/МВч. Поради положението на приходите във ФСЕС недовзетият доход на топлофикациите в размер на 300 млн. лв. не можел да бъде затрупан. Във връзка с покачване на цените на топлинната сила предвид на вероятно връщане на 20-процентната ставка на Данък добавена стойност Младеновски разяснява, че този въпрос не е от компетенциите на КЕВР и би трябвало да се отнесе към Народното събрание и Министерството на финансите.

Преди публичното разискване на 1 юни 2023 година Комисията във връзка с двата плана, в което участваха представители на енергийните сдружения. В 14-дневен период всички заинтригувани страни могат да внесат писмени мнения, на които регулаторът ще даде стимулиран отговор в окончателното си ценово решение. Окончателните решения за одобряване на цените на топлинната сила и електрическата енергия ще бъдат взети от КЕВР на 30 юни 2023 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР