Заявлението на президента на Беларус Александър Лукашенко, че може да

...
Заявлението на президента на Беларус Александър Лукашенко, че може да
Коментари Харесай

Заканата на Лукашенко да спре газа за Европа не е съгласувана с Кремъл

Заявлението на президента на Беларус Александър Лукашенко, че може да приключи преноса на газ за Европа в отговор на разширение на глобите на Европейски Съюз против Минск, не е в съгласие с Кремъл, съобщи пред публицисти в петък прессекретарят на съветския президент Владимир Путен – Дмитрий Песков.

Това въобще не е в съгласие, сподели той в отговор на подобен въпрос и акцентира, че " в дадения случай, да, това е наш съдружник, само че е суверенна страна ".

" Може на някой да не му харесва, само че Русия постоянно е била, е и евентуално остава страна поръчител на енергийната сигурност на европейския континент ", съобщи още Песков. На въпрос ще бъде ли Русия поръчител на енергийната сигурност в Европа без значение от дейностите на Беларус, той отвърна: " Безусловно ".

" Русия е била, е и ще бъде страна, който извършва всички отговорности по обезпечаването на европейските консуматори с газ, по осъществяването на своите договорни отговорности. Надеждността на Русия като снабдител и сътрудник по настоящите и бъдещите контракти не предстои на подозрение ", заявява представителят на Кремъл.

В четвъртък Лукашенко съобщи, че при разширение на глобите на Европейски Съюз може да бъде спрян преносът на газа за Европа по транснационалния газопровод " Ямал - Европа ". Той поръча на беларуското външно министерство да предизвести всички в Европа, че ще има отговор, в случай че против Минск бъдат въведени спомагателни наказания.

Песков обърна внимание, че думите са на президента на Беларус и подсети заявката на съветския държавен глава Путин за това, че Русия постоянно извършва своите контракти.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР