Заявките за реформа на системата на ТЕЛК станаха повод за

...
Заявките за реформа на системата на ТЕЛК станаха повод за
Коментари Харесай

ТЕЛК между реформата и човешките съдби

Заявките за промяна на системата на ТЕЛК станаха мотив за яростни диспути. Изобилстват образците за злоупотреби, в това число и с цели махали от „ болни” жители, които получават пари от страната. В същото време, концепциите за радикални промени и стягане на контрола водят до съществени терзания, че същински нуждаещи се също ще паднат жертва на чиновническо престарание.

А хората с увреждания не могат да си разрешат да останат без ТЕЛК – едвам 10% от тях съумяват да си намерят работа. Според специалисти постоянно се случва даден претендент да е утвърден на всички стадии, само че да не получи дадена позиция единствено тъй като има здравословен проблем – азбучен образец за дискриминация.

Категорично срещу разделянето на оценяващата комисия на лекарска и такава към осигурителния институт е зам.-председателят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова. „ Ножицата на надзор се уголемява, вместо да се стесни”, акцентира тя в студиото на „ Лице в лице”.

--> Тя добави, че на работни групи с присъединяване на работодатели, синдикати и цивилен организации е било обсъждано, че когато контролът на лицето е на едно място, той е сложен и това е стъпка средствата да не се разпиляват. По думите на Стоименова все още от Национален осигурителен институт импровизирано признават за едвам 5% потвърдени решения на комисиите с „ някакъв тип конфликтна точка”.

„ Ние от Вътрешна македонска революционна организация считаме, че би трябвало да се тръгне от това да бъде изменена системата – да бъде щадяща към хората с увреждания към този момент”, разяснява депутатът от „ Обединени патриоти”/ВМРО Александър Сиди.

--> Той обаче означи, че тематиката е комплицирана и няма единно мнение дори в редиците на националистите. Сред тях има такива, които считат, че би трябвало цялостна смяна с две обособени комисии.

Стоименова уточни, че предложенията на гражданския бранш все още не се разискват в Народното събрание. Сред тях е концепцията за електронно здравно досие, с което да се наблюдава по какъв начин се лекува обещано лице, дали взема предписаните си медикаменти и други По думите й техническата реализация е мощно улеснена поради други към този момент построени системи и връзката е въпрос единствено на законодателно решение.

Друго предложение е за контролни лаборатории и медицински центрове, където претендентите за ТЕЛК да бъдат изпращани при подозрение.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР