„Заявките на БСП не трябва да се подценяват и аз

...
„Заявките на БСП не трябва да се подценяват и аз
Коментари Харесай

Драгомир Стойнев: Заявките на БСП не трябва да се подценяват

„ Заявките на Българска социалистическа партия не би трябвало да се подценяват и аз моля към съдружните ни сътрудници и към опозицията да проявят разсъдък по въпроса с даването на военна помощ на Украйна”. Това съобщи в „ Денят стартира с Георги Любенов” заместник-председателят на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България” Драгомир Стойнев.

Той не отговори съответно на въпроса дали социалистите ще изоставен обединението, в случай че Народното събрание утвърди военна помощ за Украйна. Изказа обаче, персонално мнение, че държавното управление може да бъде съборено по-скоро поради тематиката със Северна Македония.

„ Как ще реагира Българска социалистическа партия, ще забележим на 4 май, само че в действителност това (одобряването на военна помощ б.р.) би било тежка стратегическа неточност. Това оръжие кой ще го заплати, в случай че го подарим? Говорим за към милиард - милиард и повече лв., които, изключително сега, са ни доста нужни. От Българска социалистическа партия заявяваме твърдо и изрично, че сме срещу България да изнася оръжие за Украйна. Нямаме и точка в съдружното съглашение за това. Това е наш геополитически избор. За нас е значимо да има мир, а не да се готвим за война, тъй като ситуацията е доста мъчно. Нека да се успокоим и дано огромните институции да си подадат ръка, а не да си приказват през медиите” - сподели Стойнев.Попитан дали е имало депутати от Българска социалистическа партия, които са желали да пътуват до Украйна дружно с премиера Кирил Петков, само че не са били пуснати, Стойнев отхвърли.

Той беше безапелационен, че България не изнася непосредствено оръжие за Украйна, само че комерсиалните контракти не могат да бъда прекъснати и когато доставките дойдат в Словакия или Полша, е тяхна работа дали оръжието ще бъде харизано на Украйна.

По думите на Драгомир Стойнев държавното управление би трябвало да подкрепи бизнеса в новата обстановка с газовите доставки и предстоящите нови цени като замрази цената на синьото гориво и поеме разликата в цената му.

„ Че ще бъде по-висока цената, ще бъде. Правителството е длъжно да подкрепи българския бизнес, а бизнесът желае продължение на договарянията с „ Газпром” и заледяване на цената на синьото гориво. А когато Европейският съюз вземе общо решение за газа от Русия, тогава би трябвало да се съобразим с него” - посочи той.

Според него заплащането в рубли не значи, че ще се резервира остарялата цена на газа, тъй като тогава цената ще зависи от валутните курсове при превалутирането и може и по-скъпо да излезе.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР