Заявката на правителството, че след Нова година ще пристигнат първите

...
Заявката на правителството, че след Нова година ще пристигнат първите
Коментари Харесай

Борисов иска да му подпишем празен чек за ваксините - нов скандал между БСП и ГЕРБ

Заявката на държавното управление, че след Нова година ще дойдат първите ваксини против ковид и ще стартират да бъдат прилагани, провокира следващ скандал сред ръководещите и опозицията в Народното събрание.

След като тази заран беше събран кворум от 128 депутатr, 8 от които присъстващи отдалечено (нужният най-малко е 121), Народното събрание стартира работа.

По гледище на Българска социалистическа партия, ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева направи предложение за чуване на премиера Бойко Борисов за софтуерните параметри за договарянето на имунизациите, доставката на количествата и техническите условия за тяхното превозване и предпазване.

С гласовете на болшинството обаче, предлагането беше отхвърлено, а ГЕРБ и социалистите още веднъж се скараха.

" Министър-председателят желае да му подпишем празен чек за имунизациите ", съобщи водачът на левицата Корнелия Нинова в декларация.

" Така, както за ръководството на ГЕРБ през последните 11 години, той поредно е неглижирал Народното събрание, по този начин през днешния ден, изплашен от обстановката и отказващ да поеме отговорността за последствията от рецесията, желае от нас, народните представители, да му подпишем празен чек и да ни употребява като индулгенция за това, което следва - пазаруването на имунизациите и имунизирането против COVID-19. Вие може да сте съгласни през днешния ден да натиснете копчетата, без да имате информация задоволително защо става дума, само че ние желаеме да гласуваме осведомено, аргументирано и с грижа за хората ", акцентира тя.

" Защо искахме министър-председателят да пристигна, а не здравният министър да вземем за пример и - не ни го пращайте, няма потребност от него. Защото министър-председателят е единственият, който знае за същността, последователността, обсъжданите решения и вземаните решения дефинитивно в Европейска комисия ", добави Нинова.

Тя означи, че българското общество е разграничено по тематиката за COVID-19 и за имунизациите и единственият метод да се даде сигурност и успокоение на българските жители, е като се подсигурява осведоменост и бистрота.

" Ако в действителност сме държавници, през днешния ден ще го извикате или той, в случай че слуша. Не е ужасно да се пристигна в българския парламент, само че ще е рисково, в случай че не пристигна, тъй като по този метод ще задълбочи разделянето, ще усили недоверието, а то е най-големият проблем сега на ръководството ", разяснява водачът на Българска социалистическа партия. Недоверието на българите в ограниченията и решенията, които взимате и оферирате, е най-големият ви проблем в рецесията с COVID-19, и, в случай че Борисов не пристигна през днешния ден, той персонално ще бъде причина това съмнение да се усилва ", съобщи още Нинова.

В отговор ръководителят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова изиска ръководителят на Народно събрание да не позволява внушения .

" Поради систематичния бойкот на Народно събрание Българска социалистическа партия са не запомнили съществени правила на парламентаризма, по тази причина не би трябвало да допускате внушения, които водят до разделяне на българското общество ", сподели тя.

И настоя социалистите да бъдат задоволително виновни към " това, което е епидемиологична обстановка сега, и това, което следва ". Дариткова изрично се разгласи срещу извличането на политически дивиденти от страха.

" Не мога да позволи, че Вашите депутати не са Ви показали цялата информация от комисията по опазване на здравето ", обърна се тя към Нинова, като посочи, че здравният министър " ще бъде тук и ще могат да му зададат всички въпроси ".

" Иначе вашата обсебеност да викате министър-председателя тук може да бъде обект на дълго психическо проучване " , заключи Дариткова.

Последваха изявления на няколко депутати от Българска социалистическа партия, от които стана ясно, че партията не е срещу закупуването на ваксини, а против това всяко решение на премиера да минава през Народното събрание по непрогледен метод, тъй като не се знае за какви размери става дума и какъв брой пари ще костват.

" Проявих благосклонност и предложих да влезе тази точка в дневния ред, можех изобщо да не я подложа на гласоподаване. Абсолютно толерантно подложих на гласоподаване тази точка и залата взема решение дали министър-председателят ще пристигна или не. Той отговоря за общата политика на държавното управление, той няма по какъв начин да знае в елементи за имунизацията . Тази точка с имунизацията е към този момент в дневния ред. Няма нищо по-добро от това да бъде тук. Ще пристигна министърът на опазването на здравето и ще ви обясни всичко ", разяснява и Караянчева, която акцентира, че по този начин ще се даде информация на българските жители.

" Трябваше да обясните на сътрудниците отляво, че прекомерно слушаме политиците за ковид, министър председателят не е епидемиолог, вирусолог, доктор ", включи се и Пламен Христов от ПГ " ВОЛЯ-българските родолюбци " на Веселин Марешки.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР