заяви в понеделник, че е взела под внимание победата на

заяви в понеделник, че е взела под внимание победата на ...

Франция само отбеляза избирането на новия ирански президент, без да го поздрави

заяви в понеделник, че е взела под внимание победата на твърдолинейния шеф на съдебната система Ебрахим Раиси на президентските избори в Иран, като същевременно подчерта притесненията си относно правата на човека в страната.

В кратко изказване, в което не беше отправен поздрав към Раиси за победата му в гласуването в петък, френското външно министерство заяви, че остава "напълно мобилизирано" за изпълнение на сделката за иранската ядрена програма от 2015 г.

Новоизбраният президент на Иран не смята да се среща с Байдън Новоизбраният президент на Иран не смята да се среща с Байдън
Новоизбраният президент на Иран Ебрахим Раиси в понеделник заяви, че няма намерение да се среща с американския президент Джо Байдън, въ...

"Франция отбелязва избора на г-н Ебрахим Раиси за президент на Ислямска република Иран“, се казва в изявление на външното министерство, цитирано от БГНЕС.

"Потвърждаваме загрижеността, която редовно изразяваме по отношение на ситуацията с правата на човека в Иран," се добавя в него. Текстът още гласи, че Франция продължава да следи делата на френски граждани, държани в страната, имайки предвид затворения турист Бенжамен Бриер и учения Фариба Аделха, който е под домашен арест.

Активисти заявиха, че изборите са се провели при условия, които далеч не са били честни, след като на ключовите кандидати не бяха допуснати до участие в надпреварата при проверка преди вота.

Междувременно международните правозащитни организации обвиниха Раиси, че е играл роля в екзекуциите на хиляди опозиционни затворници през 1988 г. Избраният президент заяви в понеделник, че "винаги" е защитавал човешките права.

Ебрахим Раиси е новият президент на Иран Ебрахим Раиси е новият президент на Иран
Ебрахим Раиси е новият президент на Иран. Той спечели 62% от гласовете на избирателите, сочат първоначалните данни от преброяването на ...

Източник: actualno.com