Завръщането на Huawei на пазара за 5G смартфони може да

...
Завръщането на Huawei на пазара за 5G смартфони може да
Коментари Харесай

Huawei скоро ще има 5G чипове за смартфони 


Завръщането на Huawei на пазара за 5G смарт телефони може да стане още тази година 
(снимка: CC0 Public Domain)

Китайският производител на телекомуникационно съоръжение и смарт телефони Huawei скоро ще разполага с 5G чипове за мобилните си устройства, които не попадат под глобите на Съединени американски щати. До края на годината друга китайска компания, SMIC, ще стартира да създава такива чипове, заяви Ройтерс.  

Ограниченията за експорт, които управляващите в Съединени американски щати започнаха да постановат на Китай при президента Тръмп, целяха да изтласкат Huawei Technologies от пазара на съоръжение за 5G информационни мрежи. Бизнесът със смарт телефони на марката също пострада – в действителност Huawei беше принудена да създава единствено устройства за 4G мрежи. Това може да се промени със лични 5G-съвместими процесори за смарт телефони, които китайският чипмейкър SMIC ще пусне до края на тази година. 

Първоначално Huawei също създаде свои процесори за 5G устройства, само че те се произвеждаха от тайванската TSMC, до чиито линии китайският колос загуби достъп през 2019 година, заради глобите на Съединени американски щати. По това време китайската SMIC не можеше да предложи на клиентите задоволително напреднали софтуерни процеси за произвеждане на чипове за 5G мрежи с нужните характерности. 

Това може да се промени до края на тази година, оповестяват за Ройтерс индустриални анализатори, които следят процесите в Huawei Technologies. Компанията е съумяла да овладее софтуерните принадлежности за планиране на 5G устройства, до момента в който SMIC усвоява софтуерен развой, който е непосредствен по своите параметри до 7-нм технология на TSMC. 

Според прогнозите, SMIC ще може да даде на Huawei към два или четири милиона от съответните процесори, само че добивът на чипове по този развой няма да надвишава 50%, което прави производството много скъпо. Други източници допускат, че размерът на 5G процесорите от SMIC може да доближи 10 милиона единици тази година. 
още по темата
Китайските медии оповестиха по-рано, че Huawei е повишила задачата си за произвеждане на смарт телефони през 2023 година от 30 милиона на 40 милиона. Нещо повече, още тази година компанията може да върне водещите си 5G устройства на пазара. 

През март стана ясно, че Huawei е съумяла да получи достъп до програмен продукт, който разрешава създаване на съставни елементи, създадени благодарение на 14-нм и по-стари литографски стандарти. Анализаторите допускат, че даже под наказания, SMIC е съумяла да модифицира наличното съоръжение за DUV литография, с цел да създава чипове, които са сравними по своите параметри със 7-нм артикули от задгранични съперници. 

За Huawei сходни поръчки ще бъдат много скъпи, само че компанията може да поеме подобен риск, с цел да резервира пазарната си позиция при смарт телефоните. 
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР