Заводските цени продължават да се повишават като за май ръстът

...
Заводските цени продължават да се повишават като за май ръстът
Коментари Харесай

Заводските цени поскъпват с 3.9% през май

Заводските цени не престават да се покачват като за май растежът им е с 3.9% по отношение на същия месец на миналата година. Спрямо април има стесняване с 1.2%, сочат данните на Националния статистически институт.

На годишна база нарастване на цените е регистрирано в добивната индустрия - с 5.2%, в преработващата индустрия - с 4.2%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.9%.

В преработващата индустрия по-съществено нарастване на цените се следи при производството на съществени метали - с 13.3%, при производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 6.1%, и при производството на електрически уреди - с 3.8%, а понижение е записано при производството на машини и съоръжение с общо и особено предопределение - с 0.5%.

Спрямо април по-ниски цени са регистрирани в преработващата индустрия - с 1.6%, в добивната индустрия - с 1.4%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.2%.

По-съществено понижение на цените в преработващата индустрия се следи при производството на съществени метали - с 3.4%, и при производството на химични артикули - с 1.1%, а нарастване е записано при производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 1%, при производството на дървен материал и произведения от него, без мебели и при печатната активност и възпроизвеждането на записани носители - по 0.5%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Заводските цени на вътрешния пазар порастват за година с 3.5%. Увеличение на цените е записано в добивната индустрия - с 9.7%, в преработващата индустрия - с 3.5%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.9%.

По-високи цени в преработващата индустрия по отношение на май 2016 година са регистрирани при: производството на съществени метали - с 15.2%, производството на електрически уреди - с 3.8%, производството на тютюневи произведения - с 3.0%. Намаление на цените се следи при обработката на кожи; производството на произведения от обработени кожи без косъм - с 0.5%, и при производството на компютърна техника, електронни и оптични артикули - с 0.4%.

В съпоставяне с април цените спадат с 0.5%. Намаление е записано в добивната индустрия - с 0.9%, и в преработващата индустрия - с 0.8%, до момента в който при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано нарастване с 0.1%.

В преработващата индустрия понижение на цените по отношение на предходния месец се следи при производството на съществени метали - с 1.7%, и при производството на химични артикули - с 1.0%, а нарастване е регистрирано при печатната активност и възпроизвеждането на записани носители - с 0.6%, и при производството на хранителни артикули - с 0.3%.

Индекси на цените на производител на интернационалния пазар

Заводските цени на интернационалния пазар през май нарастват с 4.5% в съпоставяне със същия месец на 2016 година.

В преработващата индустрия нарастването е с 5% по отношение на май 2016 година. По-високи цени са регистрирани при производството на съществени метали - с 12.9%, и при производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 8.6%. Намаление на цените се следи при производството на машини и съоръжение с общо и особено предопределение - с 0.7%.

В съпоставяне с април цените спадат с 2.6% спрямо предходния месец.

В преработващата индустрия регистриран спад на цените с 2.5%. По-съществено понижение по отношение на предходния месец се следи при производството на съществени метали - с 3.7%, при производството на химични артикули и при производството на транспортни средства, без коли - по 1.2%, а нарастване е регистрирано при производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 1.3%, при производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон и при производството на произведения от каучук и пластмаси - по 1.1%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР