Заводи в Североизточен Китай произвеждат големи количества газ, който разрушава

...
Заводи в Североизточен Китай произвеждат големи количества газ, който разрушава
Коментари Харесай

Заводи в Китай изпускат забранен газ, който разрушава озоновия слой

Заводи в Североизточен Китай създават огромни количества газ, който унищожава озоновия пласт в нарушаване на интернационалното съглашение, заяви Агенция Франс Прес. От 2013 година годишните излъчвания на хлорфлуоровъглерод-11 - (CFC-11) са се нараснали с към 7000 т, настояват учени в сп. "Нейчър ".

През 1987 година беше подписано интернационално съглашение - Протоколът от Монреал, с цел да бъде понижено последователно производството на хлорфлуоровъглероди, употребявани в охладителната техника и аерозолите. Те са виновни за дупката в озоновия пласт на стратосферата, а той защищава планетата ни от лъчите, които провокират рак на кожата, увреждания на очите и имунни проблеми, предава Българска телеграфна агенция.

Съгласно Протокола от Монреал производството на хлорфлуоровъглероди е завършило през 2010 година в развиващие се стопански системи. Китай твърди, че не го създава от 2007 година

Забраната докара до значимо понижаване на концентрацията на CFC-11 в света до 2012 година Миналата година обаче учени откриха, че темпът на това понижаване се е забавил на половина от 2013 година до 2017 година Това значи, че има нови излъчвания. Миналата година еколози насочиха вниманието към 18 завода в 10 китайски провинции, които признават, че употребяват CFC. След това интернационален екип учени събра спомагателни данни от измервателни станции в Япония, Южна Корея и Тайван.

"Измерванията ни демонстрираха пикове на замърсяването, когато въздухът идва от индустриални зони " в Китай, акцентира ръководителят на проучването Соньон Пак от университета Кюнпук. Газът CFC-11 има доста мощен парников резултат и може да се задържи в атмосферата 50 години.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР