Заводът за боклук на София използва електроенергия за около 3

...
Заводът за боклук на София използва електроенергия за около 3
Коментари Харесай

Дилема с доставката на ток за софийския завод за боклук

Заводът за отпадък на София употребява електрическа енергия за към 3 млн. лева на година.

© Надежда Чипева Ситуацията с договорите за доставка на електрическа енергия на столичните общински компании продължава да провокира въпроси. След като на 24 април " Капитал " разгласява публикацията " Виж кой заплаща двойно за ток " зам.-кмет по финансите Дончо Барбалов разпореди на управленията на всички общински предприятия да предоговорят изискванията за доставка на електрическа енергия, защото от средата на март борсовите цени безусловно се сринаха.

В резултат на това на 28 април " Метрополитен ", да вземем за пример, се споразумя със обвързвания с Христо Ковачки търговец " Гранд енерджи дистрибюшън " цената на електрическата енергия да падне от 105 на 85 лева за мВтч. Това отново е много над междинните за март и април цени на борсата от към 50 лева./мВтч, само че демонстрира известна интензивност.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Столичното дружество за отнасяне на отпадъците обаче работи по различен метод. Два дни откакто на 21 април оттова изпратиха отговори до " Капитал " по тематиката, договорът им с " Гранд енерджи дистрибюшън " за доставка на електрическа енергия при цена от 99.95 лева./мВтч беше непосредствено преустановен. От завода за отпадък изясняват, че той е бил подписан на 20 март 2020 година и е трябвало да влезе в действие на 1 май, заради което не се дължат неустойки за прекратяването му. Мотивът е настъпилата основна смяна на пазара и нуждата от провеждането на нов търг, който да включва по-гъвкава формула за ценообразуването, която да отразява и динамичността на борсата.

Всичко това не би било проблем, в случай че остарелият контракт на Столичното дружество за отнасяне на отпадъците (СПТО) за доставка на ток - с " Мост енерджи " на Ясен Симидчийски, не беше изминал на 30 април. А освен това състояние Законът за енергетиката планува когато даден консуматор остане без контракт за доставяне с електрическа енергия да бъде стихотворец от така наречен Доставчик от последна инстанция. В съответния случай тази роля се извършва от " ЧЕЗ Електро България " като особеното е цената на доставка - малко над 156 лева./мВтч. Тя е избрана от КЕВР и е доста по-висока, защото става дума за изключителни случаи на доставяне. Би следвало общинското дружество за отпадък да заплаща точно тази цена до момента в който не организира нов търг и не си избере търговец на ток.

От Столичната община настояват, че не са минали към Доставчик от последна инстанция, а не престават да се доставят от " Мост енерджи " по старите условия - 85 лева./мВтч. От " Мост енерджи " също споделят пред " Капитал ", че не престават да обслужват завода за боклуци, само че без повече детайлности. Не излиза наяве по какъв начин тъкмо е уредено законово това, тъй като в контракта с " Мост енерджи " няма уговорка за удължение. А и точно поради приключването на този контракт е била извършена и публичната поръчка, в която е била определен търговецът на Ковачки.

Така не е известно при какви условия и за какъв период заводът за отпадък продължава да заплаща и за какво не е уговорена по-ниска цена поради борсовите цени. От общината въпреки всичко споделят, че има анекс с " Мост енергджи ", който е подписан въз основата на член 116 от Закона за публичните поръчки и ще бъде оповестен в идващите дни. Законът обаче дава опция за осъществяване на спомагателни доставки по даден контракт, които не са включени в първичната социална поръчка. Но това е възможно единствено в случай че " промяната на изпълнителя е невъзможна заради стопански или механически аргументи ", а в тази ситуация е имало определен нов реализатор, чийто контракт е едностранно преустановен.

Междувременно от " Гранд енерджи дистрибюшън ", които прочее през март едностранно стопираха да купуват тока от " Топлофикация София " тъкмо поради спада на борсовите цени и бяха оповестени като извършители от енергийната борса, обявиха пред " Капитал ", че са предложили на завода за отпадък отстъпка, както при " Метрополитен ". В случая вместо 99.95 лева./мВтч, с които е извоюван търга, са предложили 77 лева./мВтч, само че единствено за период от 3 месеца. По този мотив от общината обясниха, че няма по какъв начин да договарят с търговеца, защото договорът му бил към този момент преустановен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР