Заводът на Volkswagen Group ще произвежда по 1000 коли на

...
Заводът на Volkswagen Group ще произвежда по 1000 коли на
Коментари Харесай

Бордът на директорите на Volkswagen е оглеждал терени в България и Турция

Заводът на Volkswagen Group ще създава по 1000 коли дневно, т.е. над 360 000 на година

© Fabian Bimmer " Тук беше бордът на шефовете на някои от най-големите компании в Европа. Правителственият хеликоптер върви до Раковски, защото тези, които пристигнаха с частен аероплан, желаеха да облетят целия регион, където вероятно би била инвестицията им - да видят съседите, връзките, града ". Така министър-председателят Бойко Борисов разказа през вчерашния ден в предаването " Лице в лице " по bTV тайнствен огромен вложител, който e оглеждал България за собствен предстоящ цех.

Две страни на финала

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Макар Борисов да не назова името на огромната компания, е ясно, че става дума за немския автомобилен гигант Volkswagen Group, който през последните месеци търси терен за бъдещето си огромно произвеждане в Източна Европа. България е една от проучваните страни, като съгласно немската преса точно страната ни и Турция са останали последните два претендента за плана, а преди този момент са били Румъния, Сърбия, Северна Македония и други страни в района.

По информация на " Капитал " в България вложителят оглежда два терена - индустриална зона Раковски (част от " Тракия икономическа зона " ) до Пловдив и някогашния комбинат " Кремиковци ". Решението за инвестицията от 1.4 милиарда евро би трябвало да бъде взето доникъде на май.

Свиването на избора до България и Турция се потвърждава и от инспекция на " Капитал " за полетите на един от корпоративните самолети на Volkswagen Group. Данни от уеб страницата radarbox24.com демонстрират, че Dassault Falcon 7X е изхвърчал от Щутгарт на 5 май за Прага, след което е кацнал в Истанбул на път за Измир, а на идващия ден - 6 май, е летял от турския град до военното летище " Граф Игнатиево " край Пловдив. Там е прокиснал няколко часа, преди дефинитивно да отлети към Прага, а оттова и за Волфсбург, където е централата на Volkswagen.

Интересните терени

Eстествено тези данни не демонстрират, че окончателният избор е изработен, само че показват къде са забавните за немската компания терени. Край Измир се намира една от най-модерните индустриални зони в Турция с обща повърхност над 7.5 млн. кв.м, в която работят и доста снабдители на автомобилни съставни елементи. А на 120 км от Истанбул - в Гьолчук пък се намира заводът на Ford за лекотоварни коли, където Volkswagen обмисля да създава ванове в партньорство с американския производител.

Теренът в Раковски пък е чист за строителство и покрай автомагистрала, до момента в който този в " Кремиковци " покрива огромна част от предварителните условия на вложителя за промишлен ток, газопреносна мрежа и железопътен превоз.

Volkswagen Group разгласи в края на предходната година, че търси място за нов собствен цех в Източна Европа, който да стартира работа през 2022 година Директната финансова инвестиция ще е над 1.4 милиарда евро и включва откриването на към 5000 непосредствено заети работни места плюс стотици инженерни, а след това и още хиляди спомагателни като снабдители и обслужващи промишлености. Заводът ще е от така наречен multi-brand вид, т.е. ще създава коли от разнообразни марки под шапката на групата, включваща Volkswagen, Audi, Skoda, SЕАТ и други. Първоначално концепцията е в него да се сглобяват два модела: Skoda Karoq и SEAT Ateca, като бъде преместено настоящето им произвеждане от завода на Skoda в Квасини, Чешката република. Капацитетът му ще е 1000 коли дневно, т.е. над 360 000 на година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР