Заводът на Девня Цимент в град Девня ще стане първото

...
Заводът на Девня Цимент в град Девня ще стане първото
Коментари Харесай

С EU финансиране за близо 200 млн. евро: Девня Цимент става въглеродно неутрално предприятие

Заводът на " Девня Цимент " в град Девня ще стане първото въглеродно неутрално индустриално дружество в страната благодарение на плана ANRAV за хващане и предпазване на въглеродни излъчвания, оповестиха от компанията.

Планът е до 2028 година да проработи система за хващане превозване и предпазване на CO2 излъчвания с потенциал от към 800,000 тона CO2 на година.

" Девня Цимент " получава €190 милиона за предпазване на въглероден диоксид

Въглеродният диоксид ще бъде съхраняван в изчерпани газови залежи в Черно море

На гала в Брюксел на 19 януари е било подписано съглашението за финансиране на плана по Фонд " Иновации " на Европейски Съюз, като той е първият сходен в Източна Европа и първият, финансиран от фонда в България. Приносът му е в размер на малко под 190 млн. евро, като стратегически сътрудник на " Девня Цимент " е PetroCeltic, оперираща в нефтената и газова промишленост.
 Снимка 603175
Остатъкът от финансирането на плана ANRAV е планувано със лични средства от компанията притежател на " Девня Цимент " АД, Heidelberg Materials.

" Разбираме отговорността към реализацията на този план, осведомителната акция към обществото и нашите директни съседи и ще работим интензивно като екип за реализиране на задачата - първият въглеродно безпристрастен цех в Източна Европа ", е представен в формалното известие да разяснява Михаил Полендаков, изпълнителен шеф на " Девня Цимент " АД.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР