Завладяването на медиите и конфликтите на интереси остават основна тревога

...
Завладяването на медиите и конфликтите на интереси остават основна тревога
Коментари Харесай

Нов шамар: Съветът на Европа за медийната свобода у нас или нейната липса

Завладяването на медиите и споровете на ползи остават съществена паника в България показват в годишния си отчет от Съвета на Европа за медийната независимост. Отново се загатва името на Делян Пеевски, като макар продажбата на някои негови медии, въздействието му върху пазара остава проблем за медийния плурализъм у нас. Сиреч - картината, която се рисува е едностранчива.

в които България е упомената няколко пъти. В него не написа нищо ново, нищо, което към този момент не знаем. Новина ще е може би за Борисов и доближения му кръг, които току виж го дефинират като “лично мнение” на някого.

Шамарът обаче си е пестник. И той не е първият. Вероятно няма и да е последният. ФрогНюз напомня, че същите мнения участват в няколко отчета - последният е на " Фрийдъм хаус ", а преди дни излезе и класацията на " Репортери без граници ". Становища на Държавния департамент на Съединени американски щати, отчет на Европейската комисия, резолюция на Европейския парламент установяват същото.

" Държавната хватка върху медиите е средства да се подкопае самостоятелната публицистика и медийния плурализъм в редица страни. В тези страни държавните управления употребяват стопански, регулаторни и законодателни средства, с цел да дискриминират самостоятелните медии и да отслабят пазарната им позиция”, показват още в отчета си.

В Европа независимостта на публичните медии е подкопана от назначенията на политически обвързани управления. В България и в Румъния това важи в 97 на 100 от случаите, в Турция - 92 на 100, в Кипър, Италия, Малта и Полша - за 83 на 100 от управителните назначения в държавните медии.

Това изяснява недоволството против публичната телевизия. Българска национална телевизия се трансформира в цел на протестиращите през миналото лято, които няколко пъти блокираха постройката поради неналичието на плурализъм в гледните точки и обвързаности на управата с властта. Искана бе оставката и на генералния шеф Емил Кошлуков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР