Зависимост – една дума, която всички знаем от учебниците, от

...
Зависимост – една дума, която всички знаем от учебниците, от
Коментари Харесай

Световен ден за борба със зависимостите и мисията на Център „Жива“

Зависимост – една дума, която всички знаем от учебниците, от малкия екран, от персонални истории и образци. Рядко обаче си даваме сметка за измеренията и обсега ѝ. Уж е просто една дума, а в действителност има силата да разрушава фамилии, да погубва животи, да обезличава персони и да обезценява човешки души. Една дума, а в действителност цялостен един въртоп от неприятни решения, нарушени фамилни връзки и полезности, последвало изтощение, пред което си изправен, когато страдаш.
Пипалата на зависимостта са дълги и обгръщат корист с алкохол, опиати и опиати, хазарт. Свикнали сме да възприемаме зависимостта като персонален избор на подвластния, само че в действителност тя е болест, положение, към което би трябвало да подхождаме отговорно, тъй като единствено по този начин има късмет за доживотна ремисия.
Тихо и безмълвно живееш живот с етикет „ подвластен “. Не вярваш, че може да промениш сегашното. Дори и да искаш, няма на кого да разчиташ. Не знаеш към кого да се обърнеш, тъй като всеки те възприема като руина, като човек, избрал да бъде в обстановката, в която се намира. А ти в действителност си жертва. Разрушените фамилни връзки вършат още по-трудно вземането на решение за справяне със зависимостта. Нужно е напълно малко религия, с цел да се направи първата стъпка към по-доброто бъдеще и вероятния живот оттатък зависимостта. Само че за един подвластен, който е отритнат от обществото, от семейство и другари, постоянно тази стъпка е тестване. И доста постоянно остава неизвървяна...
На кого да се довериш, когато всички са отвърнали взор от теб? Защото е по-лесно.
Но постоянно има светлина в тунела. Винаги можеш да започнеш на чисто.

Да си подвластен не е присъда Първата стъпка към вероятния живот отвън зависимостта е в осъзнаването на казуса. Ролята на фамилията е от основно значение за това, както и за цялостния развой на възобновяване (здравословно и психическо). Много хора минават през лекуване на взаимозависимост неведнъж, а при други се получава от първия път, споделят експерти. Не е ясна повода за това, само че може да съдим, че поддръжката и разбирането на фамилията са от огромно значение за целия развой.
Няма значение какъв брой време лишава оправянето със зависимостта. Важно е желанието и волята да продължиш да се бориш. Защото най-хубавото постоянно следва.
Зависимостта и Covid-19 – по какъв начин продължава животът? Във времена на рецесия и тествания на духа търсим повече позитивни образци на хора, които имат силата да се оправят с тестванията на волята всеки ден. Такива, които носят светлина на тези, които са я изгубили, и вяра там, където е най-нужна. Има хора, които имат вяра във втория късмет и подадената ръка. Такава е и задачата на център „ Жива “ - постоянно има вяра за ново начало, за нов живот след зависимостта. Това не се трансформира и в обстановката на зараза от ковид в страната. Преди банкет всички пациенти в „ Жива “ биват изследвани за Covid-19 (нужно е носенето на резултат от PCR тест). Това е методът да се подсигурява сигурност при настаняване в центъра. Защото здравето на всички е приоритет.
Процесът на лекуване минава през разнообразни стъпки. Ежедневно неуморните експерти се борят за това да спасят още един живот, да оказват помощ с грижа и поддръжка. Защото всеки един живот е от голяма важност. Повече за вдъхновението от работата, ежедневните компликации и начинанията в помощ на подвластните описват експертите от център „ Жива “ в това видео от предаването „ Преди обед “ по BTV.
Тяхното обръщение е да сме по-добре осведомени, с цел да можем да се грижим по-добре за близки и хора, страдащи от зависимости. Защото въпреки първата стъпка да е тяхна, значимо е да им дадем убеденост и да повярват, че могат да живеят обикновено, преборвайки оковите на личното си схващане.

Защото животът е скъп подарък и всеки от нас заслужава да го живее пълноценно.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР