Завишено количество нитрати е установено в питейната вода в пет

...
Завишено количество нитрати е установено в питейната вода в пет
Коментари Харесай

Установиха завишени нива на нитрати в питейната вода на пет села в Ямболско


Завишено количество нитрати е открито в питейната вода в пет села в Ямболско – Ханово, Ботево, Скалица, Овчи бунар и Правдино. Това заяви шефът на Регионалната здравна ревизия (РЗИ) доктор Радостина Калчева, представена от Българска телеграфна агенция.

По думите ѝ, съществуването на нитрати не може да се поправя. Препоръчва се наложително изваряване на водата, изключително за бебета и дребни деца. Нивата на нитрати са трайни отклонения и зависят от количествата на преваляванията и употребата на земеделските региони, изясни доктор Калчева. 

В селата Ботево, Палаузово, Джинот, Ситово, Странджа и Малко Шарково е открито съществуване на „ коли форми “ в публичните чешми. Предписана е стерилизация с хлориране и водата към този момент е подобаваща за пиянство.

Във всички квартали на Ямбол водата е годна за битово-питейни потребности и дава отговор на нормите за качество. В града се прави непрекъснат и надзорен ежеседмичен мониторинг, сподели шефът на РЗИ-Ямбол.

По думите ѝ, регулярни проби се вземат от 182 подземни водоизточника в област Ямбол. Под надзор са всичките 66 водоснабдителни зони, които обслужат 109-те обитаеми места в региона. Качеството на питейната вода се изследва в 222 пункта за пробонабиране в района. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР