Завишено количество нитрати е установено в питейната вода в пет

...
Завишено количество нитрати е установено в питейната вода в пет
Коментари Харесай

Завишени нитрати в питейната вода в пет села в Ямболско

" Завишено количество нитрати е открито в питейната вода в пет села в Ямболско - Ханово, Ботево, Скалица, Овчи бунар и Правдино ". Това заяви шефът на Регионалната здравна ревизия (РЗИ) доктор Радостина Калчева.

По думите ѝ съществуването на нитрати не може да се поправя. " Препоръчва се наложително изваряване на водата, изключително за бебета и дребни деца . Нивата на нитрати са трайни отклонения и зависят от количествата на преваляванията и употребата на земеделските региони ", изясни доктор Калчева. 

В селата Ботево, Палаузово, Джинот, Ситово, Странджа и Малко Шарково е открито съществуване на „ коли форми “ в публичните чешми. Предписана е стерилизация с хлориране и водата към този момент е подобаваща за пиянство.

" Във всички квартали на Ямбол водата е годна за битово-питейни потребности и дава отговор на нормите за качество. В града се прави непрекъснат и надзорен ежеседмичен мониторинг ", сподели шефът на РЗИ.

По думите ѝ регулярни проби се вземат от 182 подземни водоизточника в региона. Под надзор са всичките 66 водоснабдителни зони, които обслужат 109-те обитаеми места в региона. Качеството на питейната вода се изследва в 222 пункта за пробонабиране в района. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР