Завишение на праговата стойност над нормално допустимите за опазване на

...
Завишение на праговата стойност над нормално допустимите за опазване на
Коментари Харесай

Намаляват замърсяването на въздуха над Асенoвград чрез прекратяване ползването на въглища

Завишение на праговата стойност над обикновено допустимите за запазване на човешкото здраве е записана на територията на община Асенoвград. Проучванията са за референтните 2014 година - 2015 година
Фините прахови частици и Кадмий са най-честите замърсители на въздуха в асенoвградски район, сочат данните от имисионния надзор.
За решаването на казуса със замърсяването и по тенденция от РИОСВ-Пловдив, Община Асенoвград е изготвила и извършва Програма за понижаване равнищата на замърсяване с фини прахови частици и Кадмий и постигане на откритите правила в атмосферния въздух с План за деяние 2016 година – 2019 година
Територията, за която е открито превишаване равнищата на замърсителите, обгръща дребна част от Първи, Пети и Шести регион. Първи регион включва кварталите „ Христо Ботев “, „ Възраждане “ и „ Лозница “. В Пети регион се вписват кварталите „ Васил Левски “, още веднъж „ Възраждане “, „ Единство “ и „ Баба Тонка “.
Шести регион включва кварталите „ Долни Воден “ и „ Горни Воден “. Източници на замърсители с фини прахови частици в градовете всекидневно са изгарянето на дърва, горива и въглища за битово отопление и изгорели газове от колите – при търкане на автомобилните гуми с асфалта, при изхабяване на накладките на спирачките и суспндиране на прахуляк от пътните платна. Кадмий, пък, се изпуска при почвен прахуляк и пожари.
Антропогенните източници на веществото са производството на цветни метали, желязо, стомана и цимент, изгараяне на въглища, боклуци и напълно дребни количества от дизелови горива. Анализът демонстрира, че през зимния интервал са измерени най-високите равнища на съществуване на фини прахови частици, което дефинира и произхода им – битовото отопление в композиция с неподходящи метеорологични условия. Една от ограниченията за справяне с казуса е въвеждане на лична система за надзор на изразходените от популацията твърди горива. Целта на посочените ограничения е последователно понижаване и преустановяване използването на въглища, както и недопускане изгрянето на синтетични боклуци в битовия бранш.
И още - провеждането на необятна разяснителна акция за възстановяване енергийната успеваемост на постройките. Благоустрояване на зелените площи посредством в допълнение озеленяване. Ремонт и възобновяване на развалени пътни и тротоарни натилки, машинно миене и разчистване на главната пътна мрежа в града. Системен надзор към всички строителни обекти за недопускане издаване на прахуляк и замърсяване на инфраструктурата. Друга съществена част от Програмата за интервала 2016 година - 2019 година е извеждането на директния трафик от моторни транспортни средства през обходни и околовръстни пътни сектори на Асеновград.
Според разбора е необходимо намаление процентното наличие на Кадмий в праховите излъчвания, изхвърляни от комините в атмосферния въздух от софтуерните и вентилационни уреди на „ КЦМ” - до степен, покриваща целевите правила от 5 ng/m3. Възможно е това да оказва значително въздействие заради близостта си и посоката на преобладаващите западни и северозападни ветрове към квартал „ Долни Воден “ и централната градска част на Асеновград. Предвижда се казусът да бъде решен с въвеждането в постоянна употреба на осъществения план „ Ново оловно производство”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР