Завесата най-накрая бе вдигната. След седмица на потушени демонстрации при

...
Завесата най-накрая бе вдигната. След седмица на потушени демонстрации при
Коментари Харесай

Иранските протестиращи се върнаха в мрежата

Завесата най-сетне бе вдигната. След седмица на потушени демонстрации при спрян достъп до интернет, иранците се завърнаха с възторг в международната мрежа, написа френският вестник "Фигаро ".

"Здравей, свят, ти толкоз доста ни липсваше, безценен свят ", написа в още в събота жителка на Техеран в страницата си във Facebook директно след възобновяването на интернет връзката в Иран. Възстановената връзка се трансформира във опция за нея и за останалите иранци да споделят с целия свят какво се е случило през тези дни на безпорядък, предизвикан от непредвиденото увеличение на цените на бензина. "Истински призрачен сън ", споделя ирански гражданин за събитията по време на демонстрациите.

Иран "отблъсна врага ", съобщи аятолах Хаменей

След възобновяване на достъпа до интернет в Иран започнаха да се появяват видеоклипове, показващи бруталната кавга на управляващите с стачкуващите, написа английският вестник "Дейли телеграф ". На един от видеоклиповете се вижда по какъв начин против хвърлящи камъни стачкуващи се стреля с картечница. Други клипове демонстрират по какъв начин доброволци от иранската революционна армия преследват стачкуващи с мотоциклети, а чиновници на реда в цивилни облекла сграбчват, пребиват и влачат човек по улицата.

На видеоклип от град Керманшах чиновници на реда в цивилни облекла и с палки в ръце дърпат мъж за косата и той в един миг пада на земята. На различен от оповестените в интернет през уикенда видеоклипове се вижда по какъв начин хипотетични чиновници на силите за сигурност отблизо разстояние прострелват в главата невъоръжени стачкуващи, а по-късно товарят телата им на камиони.

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската гражданска война разгласи, че е комплициран завършек на протестите
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР