Заведенията за хранене да не се облагат с данък печалба,

...
Заведенията за хранене да не се облагат с данък печалба,
Коментари Харесай

Алибегов: Трябва патентен данък за малките бизнеси, само у нас туризмът не е приоритет №1

Заведенията за хранене да не се таксуват с налог облага, а да се вкара патентен налог. Ставката ще се дефинира от размера на заведението и от броя на местата за сядане. Идеята е на шефа на Национална агенция за приходите Румен Спецов.  

" Тази мярка е супер, тя е европейска мярка, ползва се от дълго време в Европа и е хубаво, че и ние започваме да поглеждаме към Европа. Друга мярка, която се ползва от 2008 година, е за диференцираната ставка за Данък добавена стойност за хотелиери и ресторантьори. Хората от дълго време са осъзнали, че ставките би трябвало да бъдат такива в този отрасъл. Трябва да има патентен налог ", коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в " България заран ".

Според него анализът на Спецов е бил прецизен и предлагането би било в помощ на бизнеса.

" Всяко облекчение за дребния бизнес води до по-висока събираемост, до изсветляване. Когато хората са притиснати и не могат да си заплащат разноските, отиват в сивия бранш. В момента готвим един разбор, който ще е подготвен до края на този месец най-късно, тогава ще напишем писмо до Национална агенция за приходите, би трябвало да се направи в разбора какво се случи след понижената ставка за Данък добавена стойност. 2023 година ще е планирана ", изясни Алибегов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му проблемът на държавата е, че не сяда да разисква ограниченията, които желае да вкара за дадения отрасъл. " Идеята за касовата записка не беше толкоз неприятна,  ако не беше спусната от горната страна без никаква полемика ", даде образец Алибегов.

Според него, в случай че има разговор, няма да има потребност да се стачкува и да се затварят пътища. 

" Само в България туризмът не е приоритет номер 1. От 2020 юни месец от понижената ставка на ДСС минималният застрахователен приход беше 625 лева, от този момент сме на 800 лева, това го приехме като знак на воля от наша страна. Има какво се проучва, да се види на финала от осигуровки, корпоративен налог и Данък добавена стойност, след понижената ставка има ли позитив за страната, или има негатив ", уточни още Алибегов.

Браншът ще упорстват ставката да бъде 9% константна и да се приравни, да не се трансформира.

" Когато става въпрос за един отрасъл с 250 000 заети души, би трябвало да има числа. Последните две години се наслушахме на това по какъв начин нямало смисъл от тази ставка, само че не могат да кажат за какво нямало смисъл от нея. Защо противопоставяме бизнеси, сектори и хора ", попита Алибегов.

" Всички дребни бизнеси би трябвало да бъдат на патент. Не може едно малко магазинче да се бори с някои от проблемите на огромни хранителни вериги. За да се излиза от сивия бранш, би трябвало да се седне на една маса ", безапелационен е той.

По отношение на фрагментите Алибегов разяснява, че има голям проблем. 

" След Ковид рецесията няма фрагменти в нашия отрасъл. Държавата не е готова за този сюжет напълно да се внася работна ръка, тъй като ние напълно внасяме хиляди души. Хотелиерство, ресторантьорство зависят от доста хора. Агенция " Митници " работи по-добре, само че условията, които са създали за внасяне на работна ръка, са доста остарели. Трябва да се промени наложително едно от условията нулеви данъчни отговорности, с цел да можеш да внесеш работна ръка от чужбина ", на мнение етой.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР