Заведенията в страната отварят от утре, предаде БНТ. Посещенията в

...
Заведенията в страната отварят от утре, предаде БНТ. Посещенията в
Коментари Харесай

20% от заведенията фалираха, останалите отварят утре

Заведенията в страната отварят от на следващия ден, съобщи Българска национална телевизия. Посещенията в тях ще се правят при строги правила. Според заповедта на здравния министър заведенията ще могат да работят при 50 % претовареност на местата, както и с ограничавания в работното време до 23 часа. Паралелно с отварянето на заведенията за хранене се стяга и контрола.

Ресторантите в огромните градове на страната са в очакване на своите първи клиенти в салоните си. Има заведения за хранене по Черноморието, в дребните обитаеми места, които няма да отворят в този момент, а ще го създадат с началото на пролетния и летния сезон. Голяма част от притежателите са обезпокоени, че няма гаранции, че няма да бъдат затворени още веднъж.

Дозаторите са заредени с дезинфектант, кътовете за сядане към този момент са готови през маса в очакване на клиенти.

Още на следващия ден стартират и засилени инспекции, освен от здравните управляващи, само че и от БАБХ, които ще наблюдават за качеството на предлаганите артикули.

Според притежателите най-големият проблем е намирането на личен състав. При това 3-месечно затваряне огромна част от готвачите, сервитьори в заведенията за хранене се преквалифицира и към този момент имат напълно друга работа.

Ресторантьорите на процедура са стопански измежду най-пострадалите през последната година браншове у нас поради пандемията. В този бизнес в България има над 20 хиляди компании, в които работят над 50 хиляди души.

В края на януари тази година недоволството им прерасна в митинг пред Министерския съвет. Те се заканиха, че ще отворят протестно на първи февруари и няма да чакат до 1 март. Това не стана, само че имаше много случаи на хванати от здравните инспектори частни празненства и нелегално работещи заведения, макар възбраните.

Ресторантьорите в продължение на 3 месеца можеха да работят единствено с доставки на храна по домовете, което докара до огромни стопански загуби за тях. По техни груби калкулации рестриктивните мерки са довели над 20 % от работещите заведения в бранша до банкрут.

От Асоциация на заведенията оповестиха, че 20 % от дребните заведения към този момент не са такива, а са магазини, офиси или са празни. Около 30 % от личния състав в заведенията за хранене се е преквалифицирал.

Най-големият проблем пред 20 хиляди дребни компании в бранша е неналичието на изясненост в бъдеще докога ще могат да работят. Притесненията са им, че при вероятно утежняване на обстановката към ковид още веднъж могат да бъдат затворени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР