Заведенията у нас в момента са като в локдаун. Това

...
Заведенията у нас в момента са като в локдаун. Това
Коментари Харесай

Алибегов: Заведенията сега са като в локдаун

Заведенията у нас сега са като в локдаун. Това съобщи в студиото на bTV ръководителят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Той добави, че дори обстановката е по-зле, в сравнение с при затваряне, тъй като работят на 25% от потенциала си и не получават държавни тласъци.

„ Не ясно, излизайки от този локдаун - кой ще оцелее. В провинцията обстановката е доста зле. Няма по какъв начин с 25% доходи да се обслужват 100% разноски “, съобщи Алибегов.

Той добави, че не схваща за какво Коронавирус настава още веднъж в Австрия, в случай, че равнището на имунизация е високо.

Предприемачът Красимир Стойчев възрази: „ Като имаш малко доходи – имаш и малко разноски. Да не забравяме обстоятелството, че към 2 милиарда е оборотът на заведенията за хранене в България годишно, смъкнаха им Данък добавена стойност на 11% - това са 220 млн. лева, от които страната се отхвърли в интерес на тези хора. Кризата не е единствено за тях, рецесията е за всички “.

Той добави, че от години не са вдигани заплатите в ресторантьорския отрасъл.

Икономическият консултант на КТ „ Подкрепа “ Ваня Григорова поддържа мнението на Стойчев. По думите ѝ намаляването на Данък добавена стойност е било подарък за бранша, а при понижена облага – те могат да се възползват от мярката „ 60/40 “.

„ Минималната работна заплата в нашия бранш стана 800 лева с влизането на новата ставка за Данък добавена стойност. За тази една година Данък добавена стойност – шест месеца ние не сме работили “, разяснява Алибегов.

Стойчев съобщи, че обстановката с работата в Северозападна България е най-критична.

„ Във Видин има една фантастична безмитна зона, която плаче за вложения, просто би трябвало да се сътвори специфичен режим “, сподели още той, пише
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР