Завършващи студенти медици и лекари специализанти ще обжалват пред Административния

...
Завършващи студенти медици и лекари специализанти ще обжалват пред Административния
Коментари Харесай

Млади лекари ще оспорят връщането на заплати и разпределението в новия ред за специализация

Завършващи студенти медици и лекари специализанти ще апелират пред Административния съд новоприетата разпоредба за специализациите на здравното министерство.

Според тях плануваният ред да връщат пари, в случай че откажат да работят 3 година след завършването на специализацията в някоя от посочените от Министерство на здравеопазването лечебни заведения, е противозаконен. Те се притесняват, че действително не им се дава избор дали да специализират държавна поръчка или не и считат, че новият ред е даже по-лош от до момента съществуващия, който също има доста недостатъци.

Миналата седмица новата разпоредба за специализациите беше обнародвана в Държавен вестник. Тя планува заплатите на лекарите специализанти към този момент да се поемат от страната, а не от лечебните заведения. Така страната счита, че ще поеме контрола върху обезпечаването на нужните фрагменти в опазването на здравето и ще влияе върху дефицита на медици в избрани специалности. По новите правила младите лекари, които специализират на държавна прехрана, ще би трябвало да работят 3 години в определени от тях лечебни заведения, като ще могат да избират всред лечебни заведения, препоръчани от Министерство на здравеопазването. Ведомството от своя страна ще може да включва в листата лечебни заведения, в които има открит дефицит на избрани фрагменти.

В случай че специализантът на държавна прехрана не извърши задължението си да работи 3 години у нас в болница по желание, само че от авансово спуснатия от Министерство на здравеопазването лист, той ще би трябвало да връща получените заплати по време на специализацията.

Сред терзанията на младите лекари са, че по този метод се основава механизъм за насила да бъдат разпределени на работа на неатрактивни места с изчезнали експерти без действително да се дава опция за избор. Пораждат се и подозрения дали по-атрактивните места за специализанти няма да бъдат запазвани за " връзкари " или да са обект на корупция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР