Завършването на АЕЦ „Белене“ е абсолютна необходимост за енергийната и

...
Завършването на АЕЦ „Белене“ е абсолютна необходимост за енергийната и
Коментари Харесай

БСП за България организира протест в подкрепа на АЕЦ „Белене“

Завършването на АЕЦ „ Белене “ е безспорна нужда за енергийната и националната сигурност на страната ни ". Това съобщи лидерът на листата на левицата в Плевен проф. Румен Гечев по време на митинга в поддръжка на атомната електроцентрала, проведен от левицата.

По думите му задълбочаващата се енергийна рецесия е международен, европейски и, естествено, български проблем. " Наред с външните фактори у нас рецесията се развива и заради насъбраните проблеми в енергийния ни бранш ", изясни той. Социалистът даде образец с Българския енергиен холдинг и Националната електрическа компания, които с години натрупат милиардни загуби. Той изясни, че загубите на държавната Топлоелектрическа централа „ Марица-Изток-2 “ са в стотици милиони; задълженията на софийската " Топлофикация " са над 10 пъти по-големи от активите, а " Булгаргаз " не може да си събере вземанията и няма пари да продължи покупките на природен газ. "

Проф. Гечев изясни, че нашата енергетика е във финансова кома и без неотложен старт на софтуерни, институционални и финансови промени става неспасяема.

" Въпросът е за какво трябваше да стигнем до сегашната ескалация на цените на тока, с цел да се сетим, че двата складирани в Белене реактора можеха да ни обезпечават на ниска цена ток и доходи от експорт на електричество в стотици милиони евро ", попита той. Социалистът напомни, че Българска социалистическа партия поредно и аргументирано от години е подкрепяла довършването на плана, в който ние сме вложили към този момент съвсем 3 милиарда лева По думите му, макар позитивните резултати от Референдума за АЕЦ “Белене “ от 2013 година, проведен от Българска социалистическа партия, три държавни управления на Борисов са слугували на непознати геополитически ползи. " За да ги оставят на власт техните господари, те погребаха българския интерес в Белене ", акцентира Гечев. Той добави, че в това време в целия свят сме очевидци на подем на нуклеарната енергетика и откакто бе ясно от дълго време, че в последна сметка тя ще стане и част от „ Зелената договорка “ на Европейски Съюз.

Социалистът бе безапелационен, че завършването на плана „ Белене “ ще има голям капиталов и стопански резултат освен в Плевенска област, само че в цялата страна. " Нещо повече, той би имал значителен принос за постигането на енергиен баланс на Балканите ", сподели още той. По думите му бъдещото съдружно държавно управление би трябвало да стартира интензивна подготовка за бързото възобновяване на строително-монтажните работи на обекта.Според неговсяко по-нататъшно закъснение може да се окаже съдбовно, имайки поради че довършването на обекта и пуска на централата ще отнеме към осем години. Социалистът разяснява, че посредством публично-частно партньорство няма да е проблем да се обезпечат нужните финансови средства, още повече че на всички места по света нуклеарните централи са печеливши. " Домакинствата и българският бизнес имат потребност от сигурна, евтина и чиста електрическа енергия ", заключи проф. Румен Гечев.

В митинга взеха присъединяване и претендентите за народни представители от листата на левицата в Плевен - Стефан Бурджев, доцент Георги Кючуков, Илиян Йончев, Ева Маринова, Румен Петков, някогашният кмет на Ловеч Минчо Казанджиев.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР