Завършване на магистралите Хемус“, Струма“, Черно море, Европа“ и „Русе

...
Завършване на магистралите Хемус“, Струма“, Черно море, Европа“ и „Русе
Коментари Харесай

Проектите на МРРБ до 2040 г.: Завършване на 5 магистрали и нов „Дунав мост КАРТА

Завършване на автомагистралите " Хемус “, " Струма “, " Черно море ", " Европа “ и „ Русе – Велико Търново “ до 2030 година възнамерява Министерството на районното развиване и благоустройството. То показа проектите за транспортната инфраструктура на България до 2040 година посредством интерактивна карта.

В интервала 2022 – 2025 година би трябвало да приключи цялостното създаване на сектора от Благоевград до Крупник на автомагистрала „ Струма “ и трасето сред Боаза и Павликени на автомагистрала „ Хемус “. Ще бъде приключена и пусната в употреба цялата автомагистрала „ Европа “ от граничния пункт „ Калотина “ до София. В този интервал би трябвало бъдат осъвременени и правите Видин – Монтана и Враца – Ботевград от трасето сред Видин и Ботевград.

До 2030 година се възнамерява да приключи строителството и в употреба да бъдат пуснати секторът сред Крупник и Кресна на Автомагистрала „ Струма “, правата сред Павликени и Шумен на Автомагистрала „ Хемус “, както и секторът сред Кюстендил и Дупница от бъдещата автомагистрала „ Рила “. Тя е на предпроектен стадий, като се чака да е подготвена след 2030 година

За улеснение на връзките по направлението север – юг ще се работи за довеждане докрай на трасето сред Монтана и Враца от пътя Видин – Ботевград и автомагистралите „ Черно море “ и „ Русе – Велико Търново “. Предвижда се работата по възстановяване на изискванията за напредване в това направление през централната част на страната да продължи в посока юг посредством поетапно модернизиране на трасето сред Велико Търново и Хасково през Габрово и Стара Загора. Очаква се то, както и тунелът под връх Шипка, също да бъдат приключени в интервала до 2030 година

В този период държавното управление ще постави оптимални старания за модернизиране на пътния сектор Монтана - София с тунел под Петрохан, а също по този начин и за създаване на тунел на Автомагистрала Черно море “. До края на интервала се чака да бъде построен „ Дунав мост 3 “ при Русе, който е привързан с построяването на автомагистралата „ Русе – Велико Търново “.

На картата са показани и стратегическите инфраструктури планове във фаза подготовка за предпроектно изследване. Предвижда се дейна работа по построяването на още 4 моста на река Дунав – при Оряхово, Никопол, Свищов и Силистра. Предприети са дейности по подготовка за построяването и на още един тунел под Стара планина, при с. Вонеща вода, съчетано с модернизирането на пътя Велико Търново – Димитровград през Прохода на Републиката.

Посочени са и градовете, които са възможни за присъединяване по план „ Зелена подвижност “. Целта му е да насърчи устойчивата градска подвижност посредством развиване на екологичен, безвреден, функционален и енергийно ефикасен превоз. За възстановяване положението на публичния градски превоз и поощряване на „ зелената подвижност “ 40 български общини ще могат да аплайват за средства от Националния проект за възобновяване и резистентност.

Вижте интерактивната карта.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР