Завършвам третия си мандат с гордо вдигната глава - с

...
Завършвам третия си мандат с гордо вдигната глава - с
Коментари Харесай

Сунгурларе е моята мисия, имам подкрепа от ГЕРБ и ще се кандидатирам за нов мандат

Завършвам третия си мандат с гордо вдигната глава - с осъществени планове и изпълнени обещания

Д-р Георги Кенов е три мандата кмет на община Сунгурларе. За първите два бе повдигнат и подсилен от Движение за права и свободи. След като пропусна един мандат (2015-2019), само че бе част от локалния парламент като консултант, през 2019 година влезе в борбата за трети мандат като претендент на ГЕРБ и я завоюва. Предизборната му стратегия бе доста амбициозна. Той обаче завари общината с към 4 млн. лева задължения. Попречи ли това на програмата му, кои планове съумя да осъществя, извърши ли обещанията си към гласоподавателите, има ли поддръжката на Общинския съвет и съумя ли да погаси отговорностите към страната? На тези значими въпроси доктор Кенов дава отговор в искрено изявление за Флагман.бг:

- Д-р Кенов, към този момент сте към края на третия си мандат. През ноември 2019 година влязохте в кабинета си с обещаваща стратегия. Но заварихте общината с огромни задължения. Доколко успяхте да извършите обещанията си?

- Много от уговорките, които поех пред жителите на община Сунгурларе, към този момент са изпълнени. Други следва да бъдат приключени скоро. Надявам се до края на мандата да приключим с всички стартирани планове. Въпреки дребния екип, с който разполагам, съумяхме да се оправим и даже планове на предходния кмет, които не бяха финансирани и приключени, получиха зелена светлина. 

- По какво работи Община Сунгурларе сега? 

- Работим по доста планове – инфраструктурни, просветителни, обществени. Но, както знаете, за мен приоритет са децата. Те са нашето бъдеще. Именно по тази причина акцентираме на просветителната инфраструктура, с цел да може децата да имат модерни бази на европейско равнище, в които да се образоват. В момента работим по стратегия на МОН. Санираме учебното заведение в село Съединение. Предстои да стартираме строителство на детска градина в Грозден, чиято стойност е към 2 млн. лева Завършваме корпуса към СУ „ Христо Ботев “, където ще има спомагателни класни стаи. Работим и по план за нова детска градина в Лозарево. Там са записани малчугани от 5 прилежащи села. Доста е посещаема и ще им създадем прелестни условия. Ако успеем да я изградим до края на мандата, ще съм доста благополучен.

- Най-голямата ви болежка от години е канализацията на Сунгурларе. Тя беше и главният акцент в предизборната ви акция. Положихте много старания, с цел да получите финансиране и градът да има нова ВиК мрежа. Докъде стигна реализацията й?

-  На първо време ще стартираме с създаване на част от канализационната мрежа в югозападната част на Сунгурларе. Вече имаме определен реализатор на плана, само че чакаме комфортен миг за пускане на дейностите. Министерство на околната среда и водите ни дава опция да кандидатсвтаме за цялостна канализация на Сунгурларе. Както знаете – имахме план, който обаче е остарял и сега го актуализираме. Надявам се до локалните избори да стартираме и с него. Водопроводната мрежа на града ни е на 60-70 години. И с цел да избегнем повредите и да имаме европейски стандарт, би трябвало да я възобновим. Това ми е най-голямата фантазия и битка през този мандат. Имаме и уверението за финансиране на пречиствателна станция. Проектът е подготвен, ще коства към 2-3 млн лева За средства ще аплайваме пред ПУДОС. Друг огромен обект е водопроводната мрежа на три обитаеми места – Грозден, Чубра и Лозарево. Този план го заварихме от предния мандат и успяхме да го продължим. Вече сме на финала. Стойността му е 6 млн. лева. 

- Работите и по разнообразни пътни планове. Кои пътища успяхте да асфалтирате и кои са на дневен ред? 

- Да, на доста места обновяваме инфраструктурата, следва и още. От предходната година останаха средства, планувани за зимното разчистване и ги пренасочихме към ремонт на пътищата. С тях асфалтирахме улиците в Грозден. С финансиране от Държавен фонд „ Земеделие “ ще ремонтираме и пътя сред Подвис и Манолич през село Есен. Като всяка дребна община, ние също имаме доста проблеми - политическата конюнктура и рецесиите въздействат и на нас. Но не мога да кажа, че липсва държавност. Служебното държавно управление задели доста средства за Община Сунгурларе. Само от последния транш получихме 12 млн. лева за село Съединение. Там ще асфалтираме пътя до село Прилеп – към 15 км. Това е доста значима артерия, тъй като е различна на Ришкия проход. Години наред беше моята фантазия, само че се сблъсквах с доста проблеми - цените се променяха, отсрочване във времето, само че накая успяхме да задвижим ремонта. Обществената поръчка е на финала, до месец фирмата-изпълнител може да стартира. За мен като кмет е от извънредно значение да подобрим инфраструктурата в обитаемоте места, без значение какъв брой са огромни и какъв брой поданици имат. Все отново там живеят хора и пътуват до работните си места. 

- А обществената политика?

- Да, тя също е приоритет. Министерството на обществените грижи ни достави още една кола за обществения патронаж, който храни към 240 индивида. Разнасяме храната с 3 коли, оказваме съдейтвие и за здравна помощ. По предпочитание на потребителите един автомобил обикаля по обитаемоте места с 2 медицински лица. Обгрижват пациентите. Имаме двойно нарастване на броя на персоналните асистенти и домашни служащи. Проблемът е с нарастването на пенсията – до момента хранехме към 1000 индивида с топъл обяд, в този момент обаче прагът не е повишен с покачването на пенсиите и много от потребителите отпаднаха от описите. Така за момента доставяме храна на към 500 индивида, само че се надявам през февруари това да се поправя и да стигнем до 800 индивида. Желанието ми е да направя примерен патронаж. 

Ще получим средства и за двата обществени дома на територията на общината. Единият е за хора с деменция в село Славянци, другият – в село Лозарево. Финансирането ще е в размер на към 3-4 млн.лв., в което ще се включи осъвременяване на остарялата постройка и построяването на условия за още 2 кревати, както и пристройка за нов корпус. Всичко това ще дава отговор на условията на министерството. 

- Кой е най-големия проблем на общината?

- Със сметосъбирането – не можем да се оправим с безразборното изхвърляне на боклуци.  Сега със съдействието на Винекс Славянци раздаваме към 1000 кофи за битови потребности. Провеждаме процедура за нова сметосъбираща техника, тъй като в този момент разполагаме единствено с една рециклирана машина и други две, които са доста остарели и са непрекъснато в ремонт. Но считам, че и това ще се промени. Трябва общината да има добър образ.

- Какво е финансовото положение все още, успяхте ли да изплатите всички отговорности, които наследихте от екипа на Васил Панделиев (кмет на община Сунгурларе 2015-2019)?

- Заварих съвсем 4 млн. лева задължения към страната. С непримиримост и доста работа успяхме да изплатим съвсем всичко. Съвсем скоро преведохме по сметката на Министерството на финансите 1 млн. лева Г-н Панделиев е теглил заем на стойност 1,6 млн. лева, като за три години е върнал едвам 30 хиляди лева Не знаем къде са тези пари. Но за жалост не са малко, а с тях можехме да асфалтираме улици. Не желая да укорявам никого, само че отговорностите не ги връщам аз, а всички хора, които си заплащат налозите в тази община. Искам да благодаря на моя екип, на хората, на институциите, които, макар компликациите, работеха крепко за реализирането на всеки един план. 

- В началото на мандата вие имахте цялостно болшинство в Общинския съвет. През последните 6 месеца наподобява това се е трансформирало. Структурата на ГЕРБ в общината не е постоянна, има разделяне. Смени се и ръководителят на локалния парламент. Как се отрази на работата ви всичко това?

- Проблемът е, че не получавам подпомагане и схващане от Общинския съвет. Което е доста тъпо. Имах болшинство, само че с помощта на някогашни и настоящи депутати, както и дрязгите за постове сред общински съветници, това болшинство се разруши. От самото начало дублирам, че би трябвало да прекратим партийните боричкиния и да работим за богатството на общината, аз съм кмет на всички поданици, без значение за кого са дали своят вот. Някои стигнаха до такава степен, че да ми желаят оставката. Приел съм кметския пост като идея, а оценката я дават хората посредством изборите. За Сунгурларе постоянно съм бил непознатият, защото родом не съм отсам. Но на мен животът ми мина в този град. Бил съм 40 години доктор. И ми е болно. Въпреки всички проблеми, ще приключа мандата с гордо вдигната глава, с изпълнени обещания. 

- А получавате ли поддръжка от бургаските депутати?

- За страдание не толкоз. Не са пристигнали нито един път да видят какви проблеми имаме. Само Жечо Станков ни е посещавал и се е иинтересувал. А една депутатка единствено пречи и ни спъва. Има една латинска сентенция – primum non nocere - „ Преди всичко не пречи “. Но имаме поддръжка от страната, за което съм откровено признателен. Искам да изкажа благодарности и на регионалния шеф проф. Мария Нейкова, която ни е съдействала за значително планове. 

- Все отново сме на прага на локалните избори. Ще се кандидатирате ли за нов мандат?

 - Искам да усетя настроенията на хората. Ако не си мечтан, за какво да се натискаш? Но не е етично, още преди да е изминал мандата ми, да се вършат квалификации от рода на: „ Кенов е хвърлил бялата забрадка ”. Особено от хора, които нито са вътре в огъня, нито нищо. Ние спечелихме законно тези избори – нито става въпрос за машинация, нито за пазаруване на гласове. Законно определен кмет съм. Оттам нататък, в случай че получа утвърждение – добре. Аз не съм се карал с никого, с никоя партия. Подаването на пръчката като бягаш по какъв начин се споделя – щафета. Това са изборите – щафета. 

- Ако се кандидатирате за кмет, от коя партия ще е? Очаквате ли поддръжка от ГЕРБ или ще сте самостоятелен?

- Аз съм кмет на ГЕРБ, член съм и на партията. Имам цялостната поддръжка на регионалното управление на партията, проблеми имам единствено тук с локалните от ГЕРБ. Така че най-вероятно няма да съм самостоятелен. А за какво да не получа и поддръжка от другите партии?!
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР