Завърши Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на който бяха

...
Завърши Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на който бяха
Коментари Харесай

Тристранният съвет без съгласие по актуализацията на бюджета

Завърши Националният съвет за тристранно съдействие (НСТС), на който бяха разисквани трите законопроекта за актуализация на бюджета. Синдикатите и бизнесът предстоящо имаха своите забележки. Според бизнеса е належащо да се заложат енергийни помощи, които да продължат през идващите месеци, те желаят обезщетения за скъпата електрическа енергия. Синдикатите от своя страна показаха неодобрение, че в бюджета няма растеж на минималната работна заплата, а парите за хората в държавния бранш не се усилват, съобщи.

"Имаше изразени мнения и от страна на бизнеса ,

и от страна на синдикатите. Като цяла актуализацията включва главно антикризисните ограничения плюс актуализация на пенсиите, плюс някои данъчни облекчения и промени в част от разходната част на някои от плановете, които са планувани от министерствата. Становищата бяха разнопосочни ", сподели министърът на финансите Асен Василев след края на Тристранката.

Представителите на бизнеса обявиха, че не са видели гаранция

за продължение на обезщетенията за електрическа енергия за небитови консуматори.

"Настояваме антикризисните ограничения да са и антиинфлационни ", обявиха от Българската стопанска камара (БСК) след съвещанието.

"Не подкрепихме предлагането за актуализация на бюджета на ДОО.

Предложеното нарастване на пенсиите дебалансира системата ", споделиха от своя страна от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Те се въздържаха и от поддръжка за актуализацията на държавния бюджет.

"Надяваме се в изменението на закона на енергетиката да се фиксира съответен ангажимент на изпълнителната власт да се обезпечи сила за бизнеса на съответна цена ", споделиха от асоциацията. Според тях увеличението на размера на държавния дълг е аргументиран, сега дълговият пазар разрешава набирането на средства на конкурентна цена. "Смятаме, че тази мярка е закъснявала, тя трябваше да бъде направена, когато бяха негативни лихвите на държавни задължения ", допълниха още те.

Любослав Костов съобщи, че КНСБ не поддържа и трите бюджета.

"Нивото на упоритост е ниско. Каквото и да си приказваме, ние не виждаме политика по приходите и това е нашето главно терзание. Няма очакван растеж на минималната работна заплата, настояваме да е 760 лв. ", сподели той и добави, че евентуално ще се стигне до браншови митинги, които КНСБ ще поддържа.

Ваня Григорова от КТ „ Подкрепа” уточни от своя страна, че не поддържат законопроекта за актуализация на бюджета на НЗОК.

"Актуализацията на Държавното публично обезпечаване го поддържат, въпреки метода, по който е изработен, най-малкото тъй като има обезпечено нарастване на пенсиите ", сподели тя.

Според Григорова, до момента в който се вършат повече разноски, по никакъв метод не се подсигуряват повече доходи във фондовете на Национален осигурителен институт.



По-рано министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков съобщи ,

че промяната на общественото подкрепяне стартира с промяна в Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК).

Той акцентира, че от 1 януари следващата година ще се подхващат действителни стъпки към промяна в тази посока. Общо 8 милиарда и 247 млн. лв. бюджет на Държавното публично обезпечаване (ДОО) са заложени в предлаганата актуализация, която обществените сътрудници разискват през днешния ден.

Предвидено е парите за пенсии през тази година да са в размер на 15 милиарда 590 млн. лв., с които кабинетът се надява да обезпечи осъвременяването на отпуснатите до края на предходната година пенсии с 10% от 1 юли, а също и нов механизъм за изчисляването на пенсиите за трудов стаж от 1 октомври. В тези две стъпки за повишение на пенсиите влизат и Коронавирус добавките от 60 лв., които стават неразделна част от тях. Същата сума ще получават към пенсиите си и хората, които ще се пенсионират след 1 юли, стана ясно по време на дебатите. От тази дата минималната пенсия за стаж и възраст се чака да бъде 467 лв., а оптималната – 2000 лв.. Социалната пенсия за напреднала възраст ще е 247 лв., а междинната ще доближи 666 лв..

Министърът на финансите Асен Василев означи по време на разискването ,

че задачата на тези ограничения е приходите на най-уязвимите обществени групи да бележат растеж в инфлационна среда.

Националният съвет за тристранно съдействие разиска и актуализацията на средствата в Националната здравноосигурителна каса от 1 юли. В законопроекта са заложени 4 млн. лв. в допълнение за откриване на 100 щатни бройки в администрацията. С 56 млн. лв. се усилват и здравноосигурителните заплащания, а 46 млн. лв. ще отидат за болнична помощ.

По мотив актуализацията на бюджета министър председателят Кирил Петков по-рано сподели ,

че тя взема решение един базов проблем - макар че стопанската система в последните четири месеца е с положителен напредък, инфлацията заплашва хората с най-ниски приходи.

"Акцентът на актуализацията е да покрием тъкмо тези хора, тъй като нашето заричане е никой да не е под линията на беднотия, сподели Петков. Ние желаеме да си осъществим това заричане и това ни е първият приоритет ", добави той.

По думите му работодателите знаят, че това, което е дадено, ще бъде направено. "Допълнителните средства, които се акумулират в енергийната система ще бъдат върнати назад на бизнеса ", увери министър-председателят.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР