Завърши изграждането на второто платно на път I-9 Слънчев бряг

...
Завърши изграждането на второто платно на път I-9 Слънчев бряг
Коментари Харесай

Южното ни Черноморие вече с четирилентов път в участъка между Поморие и Ахелой


Завърши построяването на второто платно на път I-9 Слънчев бряг – Бургас, в правата сред Ахелой и Поморие, и на директното трасе на обходния път на Ахелой. С стартирането на придвижването преди началото на дейния туристически сезон доста се улеснява трафикът и се покачва сигурността на придвижване.

Новите пътни прави бяха открити от министър-председателя Бойко Борисов и министъра на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, а преди стартирането на придвижването бе отслужен водосвет за здраве и безаварийно пътешестване. На него участваха народни представители, регионалният шеф на Бургас Вълчо Чолаков, ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Дончо Атанасов, инж. Светослав Глосов - член на УС на АПИ, кметове на обитаеми места от района и други

Завършихме работата съвсем пет месеца предварително съгласно поетия ангажимент и без компромис с качеството. Днес откриваме може би най-дългоочакваната права по цялото Черноморие, която е значима за туризма и за сигурността на пътя, сподели министър Нанков по време на церемонията.

Премиерът Борисов и районният министър приканиха водачите за внимание и съблюдаване на разпоредбите.

Министър-председателят заяви, че се чака обжалванията по отчуждителните процедури от притежателите на парцели да завършат през август и тогава да стартира строителството на последния сектор от пътя Слънчев бряг - Бургас – обходния път на Поморие. Той би трябвало да бъде приключен до идващото лято.

Проверката на Дирекцията за народен строителен надзор в к. к. „ Слънчев бряг “ приключи през днешния ден. Очаквам в понеделник да ми бъде показан отчет с резултатите, заяви пред медии министър Николай Нанков. От началника на ДНСК и началника на РДНСК Бургас научих неофициално, че има установени нарушавания и по трите плажа, главно в компетенциите на Министерството на туризма. Ще уведомя министър Ангелкова. Те са за преместваеми обекти, които не дават отговор на утвърдените схеми от министъра на туризма, сподели Николай Нанков. Едни от установените нарушавания са в хотел „ Империал “, където нелегално са построени паркинг и ограда, а обслужваща алея към някогашния ресторант „ Фрегата “ не е въведена в употреба по открития ред. За петте заведения на южния плаж в к. к. „ Слънчев бряг “ е открито, че са преместваеми обекти, осведоми районният министър.

Новото 4-лентово трасе от пътя Слънчев бряг – Бургас е с обща дължина над 9 км. От тях 4,4 км са обходния път на Ахелой, а 4,7 км е реконструираният сектор сред Ахелой и Поморие. Проектите са изпълнени със средства от републиканския бюджет и инвестицията е за близо 45 млн. лева с Данък добавена стойност, оповестиха от Министерство на регионалното развитие.

Първокласният път I-9 е от извънредно значение за Бургаския район и с целогодишен натоварен трафик. През 2017 година приблизително на денонощие в сектора сред Слънчев бряг и Бургас са прекосявали 19 327 моторни транспортни средства. От тях 16 773 са леките коли, 1978 са товарните транспортни средства, а 370 са рейсовете, сочат данните от преброителния пункт наоколо до Равда. През предходната година най-натоварен е бил трафикът на 30 юни, когато по правата са минали 36 057 моторни транспортни средства.

Обходният път на Ахелой е по напълно ново трасе и на него има две огромни уреди. Едното е пътен надлез на общински път, който минава над трасето на път I-9 и реализира връзка сред Тънково и Ахелой. Другото е мост над р. Ахелой с дължина 64 м. Изградена и пътна връзка с кръгово придвижване, която свързва третокласния път III-6009 Каблешково – Ахелой и път I-9 Слънчев бряг – Бургас.

Реконструираният 4,7-километровия сектор от път I-9 Поморие-Ахелой сред 212-ти и 217-ти км към този момент е с две обособени платна с по две ленти за придвижване в посока. В сектора има 11 дребни уреди. Трасето пресича две предпазени зони по „ Натура 2000 “ и заради това са изпълнени редица еко ограничения, свързани с опазването на околната среда и биологичното многообразие. Изградени са водостоци, инсталирани са огради за земноводни и влечуги. В предпазена зона „ Поморийско езеро “ е построена специфична ограда дълга 5,6 м и висока 1,2 м. Шумозащитни огради от двете страни на пътното платно са сложени при къмпинг „ Ахелой “ и наоколо до хотелските комплекси.

Изпълнител на строителството на 4,4-километровия обход на Ахелой е „ Трейс Груп Холд “ АД. Строителният контрол е сбъднат от ДЗЗД „ План Инвест Сърч “, в което вземат участие: „ План инвест Пловдив “ ЕООД, „ Инфра Инвест “ ООД, „ Сърч Корпорейшън СРЛ “ и „ НТСС Консултинженеринг “ ЕООД. Техният контракт е за 295 464 лева с Данък добавена стойност. Авторският контрол е на ОБЕДИНЕНИЕ „ ВИП “, в което са: „ ВИА ПЛАН “ ЕООД, „ ТРАНСКОНСУЛТ-22 “ ООД и „ Пътконсулт 2004 “ ЕООД. Стойността на контракта е 7 804,20 лева с Данък добавена стойност. Авторският контрол за огромните уреди и пътната връзка е сбъднат от „ ТРАФИК ХОЛДИНГ “ ЕООД. Техният контракт е на стойност 7 680 лева с Данък добавена стойност.

Строително-монтажните работи на реконструкцията на път I-9 Слънчев бряг – Бургас са изпълнени от „ Пътстрой Бургас “ ЕООД. Стойността на контракта им е 21 563 497,44 лева с Данък добавена стойност. Строителният контрол е сбъднат от „ Ен Ар Консулт “ ЕООД. Техният контракт е на стойност 224 640 лева с Данък добавена стойност. Авторският контрол е на „ Виа проект “ ЕООД. Стойността на техния контракт е 16 000 лева с Данък добавена стойност. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР