Завърши блокадата на доминирания от опозицията венецуелски парламент от привърженици

...
Завърши блокадата на доминирания от опозицията венецуелски парламент от привърженици
Коментари Харесай

Завърши блокадата на венецуелския парламент, има ранени депутати

Завърши блокадата на доминирания от опозицията венецуелски парламент от последователи на социалистическото държавно управление. Общо седем депутати бяха ранени, съобщи Франс прес.

Привърженици на държавното управление нахлуха със мощ в Националното заседание - единствената следена от опозицията институция във Венецуела - точно на националния празник, Деня на независимостта, 5 юли. Те държаха депутати и публицисти блокирани в Народното събрание в продължение на девет часа.

Законодателите бяха евакуирани от представители на силите за сигурност едвам след няколко несполучливи опита, които стачкуващите провалиха, взривявайки звукови гранати. Видеооператор от Франс прес, който е бил блокиран в постройката, описа, че напрежението е било високо и се е покачило с рухването на нощта.

Полицаи и бойци направиха кордон на изхода на Народното събрание, с цел да разделят освободените хора от проправителствените стачкуващи.

По-рано стотина последователи на държавното управление нахлуха в Националното заседание и раниха седем депутати и десетина чиновници на институцията. Петима народни представители бяха признати в болница, трима от които с окървавена глава.

Президентът социалист Николас Мадуро осъди уверено случая. Той отхвърли да е забъркан в каквито и да било прояви на принуждение и добави, че е разпоредил следствие на насилието в Народното събрание.

Блокадата на Народното събрание бе наказана строго от Съединените щати и от южноамериканската районна организация Меркосур.

В официално съобщение Държавният департамент на Съединени американски щати дефинира случая като недопустим. "Насилието, осъществено при празнуване на независимостта на Венецуела, е офанзива против демократичните правила, по този начин скъпи на мъжете и дамите, които са се борили за независимостта на Венецуела преди 206 години ", акцентира американското външнополитическо ведомство.

Меркосур осъди изрично нападението, което дефинира като недопустимо в една народна власт. Регионалната организация упрекна венецуелската изпълнителна власт, че е поробила законодателната, написа Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР