Затягането на пазарите за втечнен природен газ в световен мащаб

...
Затягането на пазарите за втечнен природен газ в световен мащаб
Коментари Харесай

Ръководителят на МАЕ: Светът се намира в разгара на първата истинска глобална енергийна криза

Затягането на пазарите за полутечен природен газ в международен мащаб и огромните производители на нефт, които понижават доставките, сложиха света в средата на първата в действителност световна енергийна рецесия. Светът в никакъв случай не е бил очевидец на енергийна рецесия с такава дълбочина и трудност. Това сподели ръководителят на Международната организация по енергетика Фатих Бирол, наблягайки, че " сме в разгара на първата " в действителност световна " енергийна рецесия ", оповестява Ройтерс.

„ Нарастващият импорт на полутечен природен газ в Европа на фона на рецесията в Украйна и евентуалното възобновяване на китайския вкус за синьото гориво ще затегнат газовия пазар, защото единствено 20 милиарда кубически метра нов потенциал за полутечен природен газ ще излязат на пазара през идната година ", уточни Фатих Бирол.

В същото време неотдавнашното решение на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и нейните съдружници, известни като " ОПЕК + ", да понижат взаимния рандеман с 2 милиона барела дневно е " рисковано " решение, защото МАЕ вижда световно повишаване на търсенето на нефт от близо 2 милиона барела дневно през тази година.

" Това е изключително рисковано, защото няколко стопански системи по света са на ръба на криза, в случай че приказваме за световна криза. Намирам това решение за в действителност тъпо ", сподели Фатих Бирол.

Бирол обаче счита, че актуалната енергийна рецесия може да бъде повратна точка в историята на енергетиката за ускорение на чистите енергийни източници и за образуване на устойчива и сигурна енергийна система.

" Енергийната сигурност е мотор номер едно на енергийния преход ", разяснява още Фатих Бирол.

Говорейки за тавана на цената, той загатна, че доста детайлности към момента остават да бъдат " конкретизирани ". Подобен ценови таван е предопределен да ограничи приходите на Русия от нефт в отговор на нейната инвазия в Украйна.

Междувременно той показа, че " към момента има голямо количество петролни ресурси от стратегическия петролен запас ". Въпреки това шефът на МАЕ означи, че по-нататъшното освобождение на гореспоменатите петролни ресурси " не е на дневен ред ".

Бирол също по този начин сподели, че МАЕ чака добавената сила от възобновими източници да се усили в международен мащаб с близо 400 гигавата през 2022 година, което е с 20% повече от година по-рано.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР