Затворниците в град Парма в северната част на Италия обявиха

...
Затворниците в град Парма в северната част на Италия обявиха
Коментари Харесай

Италия готви безпрецеденти мерки срещу пасивната съпротива в затворите

Затворниците в град Парма в северната част на Италия оповестиха гладна стачка поради неприятни санитарни условия и претъпканост , оповестява " Ройтерс ".

Това е последният от поредност от митинги в пандизите в страната, където случаите на самоубийства и самонаранявания са рекордно високи.

Твърдодясното държавно управление на Джорджа Мелони отговори, като заплаши да трансформира даже мирния митинг в престъпно закононарушение - драконовска принуда, която съгласно специалисти няма аналог в друга западна народна власт.

Този ход е измежду поредност начинания за закон и ред на Мелони, установяващи нови закононарушения и затягащи наказванията за съществуващите такива преди изборите за Европейски парламент през юни.

В случай че една незабележима уговорка в държавен законопроект за сигурността стане закон, пандизчиите като тези в Парма, които удрят по решетките на килиите си или отхвърлят да работят или да се хранят, могат да удвоят престоя си в пандиза - вероятност, която тревожи както правните специалисти, по този начин и затворническите чиновници.

Те настояват, че същинският проблем, пред който са изправени пандизите в Италия, е, че те са пренаселени и с непълен личен състав, което затруднява достъпа на пандизчиите до здравни, психиатрични и просветителни услуги.

В резултат на това всеобщо измежду лишените от независимост има психически проблеми, моралът е невисок, а митингите са чести - или по персонални аргументи, или поради унизителни условия.

" Когато пандизчиите употребяват пасивна опозиция, с цел да стачкуват, имаме способи да се оправим с това, като първо ги изслушаме и в случай че е належащо, като ги ограничим ", разясни Донато Капече, който е бил надзорник в затвор близо 50 години и понастоящем оглавява профсъюза Sappe в бранша.

" Ще се върнем " - двама избягали от затвор в Италия дадоха обещание

Но преди да избягат те оставили записка в килията

" Имам подозрения по отношение на квалифицирането на тези случаи като закононарушения ", добави той.

Анджела Дела Бела, професор по наказателно право в Миланския университет, предизвести, че въвеждането на нови закононарушения и по-дълги присъди в Наказателния кодекс ще значи повече претрупани съдилища и повече претъпканост в пандизите , което усложнява така и така сериозната обстановка.

Към края на януари в италианските затвори има близо 61 000 лишени от независимост - към 10 000 повече от формалния потенциал, сочат данни на Antigone - организация за подкрепяне на пандизчиите.

В същото време има дефицит на близо 7000 души, или 16%, от нормативната бройка на надзирателите.

" Броят на пандизчиите се усилва и към този момент не можем да се оправим ", уточни Капече.

Италия не е единствената страна в Европейския съюз, която изпитва проблем със пандизите. Със слабите стопански системи и лимитираните бюджети наказателните системи постоянно се борят за финансиране, до момента в който от ден на ден хора се озовават в пандиза.
 Бунтове в пандизите в Италия поради новите ограничения против ковид
Бунтове в пандизите в Италия поради новите ограничения против ковид

Шестима пандизчии са починали, двама надзиратели са ранени

По данни на Евростат пандизите във Франция, Гърция, Румъния и Кипър имат повече пандизчии от формалния си потенциал.

От началото на годината в италианските затвори има 21 самоубийства против девет за същия интервал през 2023 година

Според Дела Бела, в случай че бъде криминализирана " пасивната опозиция против осъществяването на заповеди " и се санкционира с до осем години затвор, това ще направи Италия единствената страна, приела сходна мярка измежду западните правни системи.

" Англия и Съединените щати имат закононарушение " протест " в пандиза, само че то се отнася единствено за насилствени дейности. В други европейски страни няма нищо сходно ", разясни тя.

Законодателството, което важи и за митингите в центровете за банкет на мигранти, даже не прецизира, че заповедите би трябвало да са законни.

Законопроектът беше показан през ноември и в този момент е в Народното събрание, където държавното управление, разполага с задоволително болшинство и не би трябвало да има усложнения да го утвърди.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР