Затворници във Финландия усвояват дигитални професии, докато излежават присъдите си(снимка:

...
Затворници във Финландия усвояват дигитални професии, докато излежават присъдите си(снимка:
Коментари Харесай

Затвор по финландски: Обучават осъдените на AI умения


Затворници във Финландия усвояват цифрови специалности, до момента в който излежават присъдите си
(снимка: CC0 Public Domain)

Един затвор в Турку, град в южната част на Финландия, се е трансформирал в полигон на нов план за интелигентни технологии. В някои отделения на пандиза има преносими компютри и таблети. Те са се появили там за пандизчиите да четат новините, да считат и да изкарат курс по… изкуствен интелект.

Курсът в началото е създаден в Университета в Хелзинки като по-достъпна версия на въведението в образователната стратегия за изкуствен интелект за студентите по компютърни науки. Целта на плана, подсилен от финландското държавно управление, била да осведоми най-малко един % от популацията на страната за основите на изкуствения разсъдък.

След като сама е изкарала курса, Пиа Пуолака – началник планове в Агенцията за наказателни наказания (правителствената организация, отговаряща за затворническата система на Финландия), почнала да обмисля дали програмата може да бъде пусната в поправителните заведения. Пуолака написала предложение до организацията си. Така през май 2019 година курсът бил прибавен към утвърждения лист с уеб страници, налични за пандизчиите в Турку.

Затвор по финландски

Във финландската система „ отворен затвор ” няма порти и ключалки. Вместо килийни блокове с решетки или стъклени прозорци, пандизчиите остават в общежития, оборудвани с достъп до интернет.

Обитателите в по-конвенционалните „ затворени ” затвори могат да аплайват за престой в един от 11-те отворени пандиза във Финландия. Адвокатите споделят, че този модел е от значително значение за рехабилитацията на пандизчиите и понижава възможностите им да се окажат още веднъж зад решетките след освобождението.

Благодарение на новаторския модел рецидивите са малко: единствено един от трима освободени финландски пандизчии се озовава още веднъж с присъда, отбелязва в обява по тематиката Wired.

Предизвикателството „ неестествен разсъдък ”

„ В началото на излежаването на присъдата си мислех, че в пандиза може да има единствено кофти неща. Мислех си, че в действителност животът свърши ”, споделя пандизчия на име Мати, записал се за програмата. Той излежава присъда за ликвидиране. „ Но мисля, че би трябвало да се даде късмет на хората. Това е най-важното ”.

„ Бях добър в математиката в учебно заведение и това ме заинтригува ”, споделя един от десетте пандизчии, които са минали курса още с пилотната група на пандиза в Турку за образование по неестествен разсъдък. „ Но това е изцяло друго от нещата, които съм учил преди ”.

Програмата е предизвикателство за всички. „ Първоначално имаше проблеми към защитната стена на затворническата система за достъп до интернет. Връзките, които пандизчиите трябваше да употребяват, не бяха в белия лист и трябваше да генерираме имейл адреси, които пандизчиите да употребяват ”, спомня си Пуолака.

От друга страна, защото това е механически академични курс, Reaktor – техническата консултантска компания, която оказва помощ за разпространяването на курса – се е заела да създаде система, с цел да разреши на пандизчиите да получават академични права и да посещават други образования.

Дигиталните умения за реинтеграция

Финландското държавно управление е възприело схемата като метод за подкрепяне на пандизчиите да се реинтегрират в обществото и най-много на пазара на труда в частта „ цифрови специалности ”, откакто изоставен пандиза.

„ Често пандизчиите остават отвън развиването на тези области, а стопанската система се трансформира толкоз бързо, че когато хората изоставен пандиза, те излизат в изцяло нова работна среда ”, споделя Меган Шайбле, която е шеф на програмата в Reaktor. „ Този курс е еднообразно наличен за всички ”.
още по тематиката
„ Би било добре да понаучим малко ”, споделя различен пандизчия на име Мика. „ Има пандизчии, които са били освободени и са се върнали още веднъж тук, и те споделят напълно в прав текст, че на открито не можеш да се оправиш – че всичко е толкоз друго, всичко е толкоз компютъризирано ”.

Схемата ще бъде въведена в още затвори във Финландия, а Шайбле се надява, че университетът и Reaktor ще могат да употребяват всички събрани данни за триумфа на пандизчиите, с цел да се реши какво може да се усъвършенства в бъдеще.

„ Не бихте желали да оставите тези умения в ръцете на няколко елитни програмисти ”, изяснява специалистката. „ Вместо това е по-добре да… дадете на хората познания и език да вземат решение този жанр проблеми, които занапред ще ги засягат ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР