Затворници се разбунтуваха в затвор в Северозападна Сирия в понеделник

...
Затворници се разбунтуваха в затвор в Северозападна Сирия в понеделник
Коментари Харесай

20 затворници избягаха при затворнически бунт в Сирия

Затворници се разпалиха в затвор в Северозападна Сирия в понеделник след смъртоносно земетресение, като минимум 20 избягаха от пандиза, държани най-вече членове на групировката " Ислямска страна " (ДАЕШ). Това заяви AFP, като цитира свои източници.

Във военния затвор в град Раджо покрай турската граница се намират към 2000 пандизчии, като към 1300 от тях са обвинени, че са бойци на ДАЕШ.

Затворът също по този начин държи бойци от водените от кюрдите сили.

" След земетресението Раджо беше обиден и пандизчиите започнаха да се бунтуват и поеха контрола над елементи от пандиза ", сподели чиновник в пандиза Раджо, който се управлява от протурски фракции.

" Около 20 пандизчии избягаха... за които се счита, че са бойци на ИД. "

Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер, което беше последвано от десетки вторични земетресения в района, аргументи вреди на пандиза, като стените и вратите се напукаха, добави източникът.
 Над 2300 починали в Турция и Сирия и неприятни прогнози Обновена
Над 2300 починали в Турция и Сирия и неприятни прогнози

Общият брой на жертвите може да нарасне до 10 000 души

Базираната във Англия Сирийска обсерватория за военни права за наблюдаване съобщи, че не може да ревизира дали пандизчиите са избягали, само че удостовери, че е имало протест.

Най-малко 1444 души починаха в понеделник в Сирия след опустошителното земетресение с епицентър в югозападна Турция, оповестиха държавното управление и спасителите.

В следените от бунтовниците елементи на северозападната част на страната минимум 733 души са били убити и повече от 2100 са ранени, съгласно избавителната група Бели каски.

Инцидентът в Раджо идва след офанзивата през декември против охраняем комплекс в тяхната някогашна де факто сирийска столица Рака, която имаше за цел да освободи сътрудници джихадисти от затвор там.

Шестима членове на ръководените от кюрдите сили за сигурност, които управляват региона, бяха убити при осуетеното нахлуване.

Конфликтът в Сирия стартира през 2011 година с бруталното потушаване на мирни митинги и ескалира, с цел да притегли непознати сили и световни джихадисти.

Близо половин милион души бяха убити, а спорът принуди към половината от предвоенното население на страната да напусне домовете си, като доста от тях потърсиха леговище в Турция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР