Затворник поиска 10 000 лева обезщетение заради лошите условия в

...
Затворник поиска 10 000 лева обезщетение заради лошите условия в
Коментари Харесай

Арестант поиска 10000 лева обезщетение заради лоши условия в килията

Затворник изиска 10 000 лв. обезщетение поради неприятните условия в сливенския следствен арест. Искът му е бил предявен към Главната дирекция “Изпълнение на наказанията”, оповестиха от Административния съд.

Д.С. е бил преведен в ареста от 19 септември до 7 ноември м.г. с наложена от съда мярка за неотклонение “задържане под стража”. Килията му, както и всички останали, били с повърхност от 7 квадрата, в нея са били превеждани общо по 2 или 3 три лица, липсвал директен достъп на дневна светлина, нямало естествено проветряване на помещението, независим хигиеничен възел и течаща вода, не е бил обезпечаван по 1 час престой навън дневно, каквито са законовите условия.

Съдът е отчел фактът, че не са и обезпечени нужните битови и санитарно-хигиенни условия. Но спазвайки правилата за правдивост, предявеният иск е бил сведен до сумата от 150 лв..

Това е поредоното дело против Групово дело “Изпълнение на наказанията” поради неприятните условия в сливенския следствен арест. Арестът от десетилетия се намира на последния етаж в постройката на Министерство на вътрешните работи, в центъра на града. Няма градивна опция за преустрояване на арестантските пространства, нито пък за извеждането навън на арестуваните под стража. Неотдавна имаше и протест на арестувани, при който бяха породени доста материални вреди. От четири години насам от правосъдното министерство декларират, че проблемите могат да се решат, в случай че следственият арест бъде изместен на територията на женския затвор в Сливен. До момента това не е станало.

Решението на Административния съд предстои на обжалване пред Върховен административен съд.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР