Затворен в студени, бетонни килии и често сам с книгите

...
Затворен в студени, бетонни килии и често сам с книгите
Коментари Харесай

Последните месеци от живота на Навални: За какво пише в писмата, които изпраща от затвора?

Затворен в студени, бетонни килии и постоянно самичък с книгите си - през последните месеци от живота си съветският опозиционер Алексей Навални търси разтуха в писмата, които написа.

„ Никой не може да разбере съветския затворнически живот, „ без да е бил тук “, споделя той в едно от тях на собствен прочут през август. След това с типичното си възприятие за комизъм прибавя „ Но няма потребност да бъдеш тук “.

„ Ако им се каже да те удушат в килията ти, ще го създадат “

„ Ако им кажат да те нахранят с хайвер на следващия ден, те ще те нахранят с хайвер. Ако им се каже да те удушат в килията ти, ще те удушат ”, написа още критикът на Кремъл. Много елементи от последните месеци от живота на Навални, от събитията към гибелта му, която съветските управляващи оповестиха в петък, даже мостонахождението на тялото му, остават незнайни.

The New York Times прави опит да показа по какъв начин са прекосявали последните дни от живота на Навални. Екипът на изданието събира елементи от писмата и последните му изказвания и беседва с някои от околните до него хора.

Писмата разкриват дълбочината на упоритостта, решителността и любознанието на един водач, който подклажда опозицията против съветския президент Владимир Путин. Според последователите на Навални той ще продължи да живее като сплотяващ знак на тяхната опозиция.

Борба да остане обвързван с външния свят

В писмата му се проличава неговата битка да остане обвързван с външния свят.

Дори когато бруталните условия в пандиза се отразяват на тялото му – постоянно на Навални е отказвано здравно и зъболекарско лекуване, той не губи яснотата на мозъка си.

В споделянията си до другари Навални споделя, че за една година е прочел 44 книги на британски език и че методично се приготвя за бъдещето – уточни дневния си ред, учи политически записки, спори с публицисти, раздава кариерни препоръки на другари и дава мнение за изявления в обществените мрежи.

В обществените си известия 47-годишният Навални назовава престоя си в пандиза „ галактическо пътешестване “. До предходната есен той е извънредно самичък - заставен е да прекарва огромна част от времето си в изолираност.

Сканирани копия на отговорите му – след редакция

Алексей Навални изпраща стотици ръкописни писма, с помощта на забавната цифровизация на съветската затворническа система - къс изблик на демократичната промяна в средата на 24-годишното ръководство на Путин. Чрез онлайн платформа хората пишат до Навални за 40 цента на страница и получават сканирани копия от отговорите му - нормално седмица или две откакто той ги е изпратил и откакто са минали през цензура.

Стъклената витрина в пандиза е покрита с фолио

Навални комуникира с външния свят и посредством своите юристи. Те постоянно отиват на срещите с документи, които разполагат пред стъклената витрина, която ги разделя, тъй като им е неразрешено да ги показват. В един миг през 2022 година критикът на Кремъл оповестява, че чиновници на пандиза са покрили прозореца с фолио.

Критикът на Кремъл остава и без трима от бранителите си, които са задържани за присъединяване в „ екстремистка група “.

Обвинения в съда: Вие сте луди

Явяването на Навални в съда също му дава опция да покаже своето пренебрежение към системата. Миналия юли, в края на развой, който приключва с още една 19-годишна присъда, той споделя на съдията и чиновниците в правосъдната зала, че са „ луди “.

„ Имате един живот, даден от Бога, и ето защо избирате да го употребявате? “, декларира Навални съгласно текста на речта, оповестен от неговия екип.

Борба за повече време, в което да яде отвратителния самун, който му се предлага

В едно от последните си чувания, посредством видеовръзка през януари, той се застъпва за правото на по-дълги паузи за хранене, с цел да може умерено да употребява „ две чаши вряща вода и две части непоносим самун “, на които има право.

Жалбата му е отхвърлена. Пред приятелите си той споделя, че избира дюнери и фалафели в Берлин и демонстрира интерес към индийската храна, която те са пробвали в Ню Йорк.

Съдът отхвърля и жалбата му по отношение на изолираните „ наказателни “ килии в неговия затвор, в които Навални прекарва към 300 дни.

„ Искам да имам 10 книги в килията си “

Килиите нормално са студени, влажни и неприятно вентилирани бетонни пространства с размери 2 на 10 метра. Но пандизчиите, които би трябвало да да прекарват време в тези килии, е позволена единствено една книга.

„ Искам да имам 10 книги в килията си “, декларира Навални пред съда. Книгите наподобява са били в центъра на живота в пандиза до гибелта му.

В писмо, изпратено от Навални до другар приз април 2020 година, той споделя, че избира да чете 10 книги по едно и също време и да „ превключва сред тях “. Допълва, че е почнал да обича записките. „ По някаква причина постоянно съм ги презирал. Но в действителност са невероятни “, споделя той.

В писмата си той предлага и книги за излежавани на присъди. В килията си той чете и „ Един ден от живота на Иван Денисович “ – мощен разказ на Александър Солженицин за сталинския ГУЛАГ. След като оцелява след гладна стачка и прекарва месеци „ в положение „ желая да хапвам “, Навални споделя, че едвам в този момент е почнал да схваща покварата на трудовите лагери от руската ера.

Кампанията на Тръмп наподобява „ в действителност страшна “

През декември 2023 година Навални разсъждава за американската политика. До своя другар - съветския фотограф Евгений Фелдман, Алексей Навални написа, че предизборната стратегия на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп наподобява „ в действителност страшна “.

„ Тръмп ще стане президент, в случай че здравето на президента Байдън се утежни. Това не визира ли демократите “, написа опозиционерът. Той приключва с молба „ Моля, назовете един сегашен политик, на който се възхищавате “.

Три дни откакто изпраща това писмо, съветският опозиционер изчезва.

По време на трескаво, 20-дневно търсене, съдружниците на Навални в заточение казават, че са изпратили повече от 600 претенции до пандизите и други държавни организации.

„ Аз съм вашият Дядо Коледа “

На 25 декември говорителката на Навални оповестява, че той е бил открит в далечен арктически затвор, прочут като Polar Wolf.

„ Аз съм вашият нов Дядо Коледа “, написа Навални в обществените медии на идващия ден, откакто юристът му го посещава.

„ Не споделям „ Хо-хо-хо “, само че споделям „ О-о-о “, когато виждам през прозореца, където е нощ, след това вечер и след това отново нощ “, добавя той.

Става ясно, че Кремъл има намерение да накара Навални да млъкне

Навални разяснява в обявата, че е достигнал Арктика по обиколен маршрут през Уралските планини. Там той попада в новия си затвор, който е систематизиран като оборудване с по-тежък „ специфичен режим “.

Дори по време на това пътешестване Навални чете книги. В новата затворническа библиотека е заставен да избира от класиците Толстой, Достоевски или Чехов.

В новия затвор той губи услугата за електронно изпращане на писма. Става ясно, че Кремъл има намерение да накара Навални да млъкне.

Майката на Навални - Людмила Навална лети за Арктика след известието за гибелта му. В събота получава публично уведомление, че той е умрял в 14:17 часа предходния ден.

Приятелите и околните на Навални са сигурни, че неговите послания ще продължат да живеят даже и посредством писмата му от пандиза.

В едно от тях той разяснява, че Южна Корея и Тайван са съумели да създадат прехода от тирания към народна власт - тогава може би Русия също би могла. „ Надежда. Нямам проблем с това “, споделя Навални.

„ Продължавайте да пишете! А. “, декларира още критикът на Кремъл.

 

Източник БТВ Новините

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР