Затворът край град Флорънс, Колорадо, е дом на едни от

...
Затворът край град Флорънс, Колорадо, е дом на едни от
Коментари Харесай

Как се охраняват най-опасните престъпници в света?

Затворът край град Флорънс, Колорадо, е дом на едни от най-опасните нарушители в света.
В него присъди излежават хора като Разми Юсеф - мозъкът зад офанзивите в Световния търговски център в Ню Йорк през 1993 година, френският жител от марокански генезис Закариас Мусауи, който е наказан за присъединяване му в атентатите на 11-ти септември 2001. В този затвор е и Теодор Казински, прочут като Юнабомбър, който прави поредност от атентати с писма-бомби в продължение на 20 години, при които убива трима и ранява 23 души, както и английският ислямист Ричард Рийд, който се опита да взриви експлозив, прикрит в обувките му, напомня Би Би Си. Там е и Джохар Царнаев, атентаторът от Бостанския маратон.
Затворът ADX във Флорънс е построен през ноември 1994 година и коства към 60 млн. $. Той е ситуиран покрай автомагистрала 67, намираща се в хълмистите подножия на Роки Маунтинс.

America’s 10 Worst Prisons: ADX
A federal isolation facility that’s “pretty close” to hell
Located in Florence, CO
I can hope this for trump pic.twitter.com/0NHOlwS50m
— Joy Revels (@joyrevels28) April 13, 2018

Затворът заема близо 15 хектара земя и се намира наоколо до дребния град Флорънс. Капацитетът му е от към 490 пандизчии, а служащите в него са почти 350 души.
В ADX попадат най-страшните пандизчии в Съединени американски щати. Тежко въоръжени патрули обхождат комплекса на пандиза, написа Би Би Си.
Десетина внушителни кули се издигат над тухлени здания, а стените са покрити с тел.
„ Поглеждаш към хубостта на Роки Маунтинс. Но когато влезеш вътре, това е последният път когато си ги видял”, декларира пред Би Би Си някогашният надзорник Робърт Худ. „ По мое мнение това е доста по-лошо от смъртта”.
Килиите са 2 на 3 метра. Храната се подава на наказаните през дребни отвори във вратата. Има един прозорец висок 1 метър и необятен 10 см.
Много от над 400-те наказани са сами в тези килии повече от 23 часа в денонощието. Могат да излизат единствено един час на ден. През това време те са доста деликатно следени.
Обзавеждането е напълно просто - маса, легло и стол без облегалка. Всичко в стаята е отлято от бетон и закрепено към пода и стената.
Дебели стени не разрешават на пандизчиите да имат контакт един с различен. Осъдените имат дребен контакт с надзирателите или затворническия личен състав.
Когато излизат от килиите пандизчиите би трябвало да носят белезници на ръцете, краката, и през кръста, и са съпроводени от надзиратели.
Разходките им са в открити килии, малко по-големи от закритите. В откритата се вижда единствено небето.
Всичко това се следи от стотици охранителни камери.
В някои килии има радио и черно-бял тв приемник, който излъчва единствено избрани авансово утвърдени телевизионни канали, както и религиозни и просветителни стратегии.
Пощата и диалозите се управляват непрекъснато.
В избрани случаи на наказаните им се разрешава да правят затворническа работа, като да чистят душовете, или да вървят в общи пространства.
Но равнището на независимост, което един пандизчия като Царнаев да вземем за пример получава, в последна сметка се дефинира единствено от министерството на правораздаването и организациите, които го проверяват, а не чиновниците в пандизите.
Само юристите на пандизчията и или най-близки членове на фамилията му могат да го посещават. Затворниците седят от едната страна на стъклен прозорец, а посетителят от друга. Говорят си по телефон. Всички персонални диалози се слушат, само че не и тези с юристите.
В отчети се споделя, че след години на изолираност, без пряк контакт с други хора, някои пандизчии губят даже съществени обществени умения и държание.
Говори се за пандизчии, които викат, крещят и блъскат по стените. Някои пандизчии имат мислени диалози с гласове в главите им, се споделя в документи. Други размазват фекалии, или други човешки течности по пода на килиите, или ги хвърлят по надзирателите.
Най-малко шестима пандизчии са се самоубили, откогато ADX се откриха през 1994 година Правили го като се обесвали на чаршафите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР