Затвор до 3 години за отказ от проверка за установяване

...
Затвор до 3 години за отказ от проверка за установяване
Коментари Харесай

ГЕРБ иска до 3 години затвор при отказ за тест за наркотици на пътя

Затвор до 3 години за отвод от инспекция за определяне на използването на опиати на пътя. Това плануват ремонти в Наказателния кодекс, импортирани от депутатите от ГЕРБ Христо Терзийски, Томислав Дончев и Георг Георгиев.

Зачестилите случаи на ръководство на автомобил под влияние на такива субстанции ясно показвали нуждата от законодателни промени, които да имат дейно превантивно, предупредително и възпитателно влияние върху държанието на водачите.

Според вносителите отводът от инспекция в действителност значи приложимост и следва да се приравнява на открита позитивна проба за опиати.

Съгласно Наказателния кодекс водач, каращ с дрога, се санкционира с отнемане от независимост от 1 до 3 години и с санкция от 500 до 1500 лева

В същото време Законът за придвижването по пътищата планува налагане на административно наказване, ако лидерът откаже инспекция за определяне на използването на опиати, и както при несъблюдение на наставление за химико-токсикологично лабораторно проучване. Това дава опция на дрогираните водачи да избегнат наказателна отговорност, като се възползват от закона, изясняват вносителите.

С корекция в Наказателния кодекс депутатите от ГЕРБ желаят още да се отстрани контролният ваучър към книжката. Службата за надзор и доклад на водачите поддържа база данни с информация за нарушаванията и броя контролни точки, заради което този документ се явява безусловно непотребен и голословно основава административна тежест върху водачите.

754-ма повече пияни и дрогирани са заловили служителите на реда от началото на 2022 година до 31 август в съпоставяне със същия интервал на 2021 година, демонстрират данни на Министерство на вътрешните работи. До края на август 2021 година спрените с над 1,2 промила алкохол в кръвта, което е закононарушение по Наказателния кодекс, са 2948. За 2022 година към този момент са 3158, или с 210 души повече.

Дрогираните зад кормилото са 1885-има за 8-те месеца на предходната година, а за тази са 2429, или с 544-ма повече. Ръстът е поради множеството инспекции на пътя. Средно дневно се стопират по над 11 000 коли.

На 5 юли дрогираният Георги Семерджиев умъртви две девойки до мола против столичния хотел “Хемус ”. С 1,73 промила алкохол в кръвта и дрогиран с кокаин със своето “Порше Панамера ” Димитър Любенов умъртви французин на околовръстното на 25 септември.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР