Затварянето само на една централа със сигурност няма да създаде

...
Затварянето само на една централа със сигурност няма да създаде
Коментари Харесай

Калоян Стайков: Нарушаването на европейските екологични норми може да има по-дълбоки последствия

„ Затварянето единствено на една централа сигурно няма да сътвори проблеми, само че както загатна министърът, това може да има по-дълбоки последици, в случай че продължи нарушаването на европейските правила, които са заложени за страната. “ Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria Калоян Стайков, основен икономист в Института за енергиен мениджмънт, по отношение на краткотрайното затваряне на Топлоелектрическа централа „ Марица “ 3.

„ Това е остарял проблем, не е от през вчерашния ден, не е и от няколко месеца. Като цяло, множеството държавни управления си затварят очите за този проблем. Естествено, той има елементарно решение – има си ясни екологични правила, на база на тях се дава лиценз на тези централи. Съответно, когато те не се съблюдават, следват няколко наказания, и в случай че продължи неспазването, се лишават лицензите “, разясни той.

„ Проблемът е в „ превзетата страна “. Очевидно има стопански ползи, които оказват въздействие на политическите решения “, уверен е Стайков.

„ Руският газ сега е не повече от 10% от вноса. Дори и цената да падне до 0, резултатът върху борсовата цена би бил почти 16-18 евро. Това по никакъв метод не оказва съществено въздействие, сега цените са към 180-190 евро – някаква помощ е, само че сигурно няма да сътвори сериозен резултат “, по този начин той разяснява възможния таван на цените на газа.

„ Запазена марка на Европейската комисия е да върви след събитията, в случай, че наклонността беше ясна още предходната година. А тази година беше в допълнение влошена с началото на войната “, счита икономистът.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР