Затварянето на границите в ЕС заради пандемията е безсмислено, заяви

...
Затварянето на границите в ЕС заради пандемията е безсмислено, заяви
Коментари Харесай

ЕК не вижда смисъл от ново затваряне на границите заради пандемията

Затварянето на границите в Европейски Съюз поради пандемията е безсмислено, съобщи през днешния ден пред Европейския парламент ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„ Нуждаем се от общ метод, Европейска комисия ще направи съответните оферти “, добави тя. Фон дер Лайен прикани страните от Европейски Съюз да употребяват опциите на европейската лекарствена организация, с цел да наблюдават вариантите на вируса на COVID-19. По нейните думи до момента единствено две от 27-те страни в Европейски Съюз се възползват от тези благоприятни условия.

Председателят на Европейска комисия настоя европейските страни да обезпечат ваксини и за своите съседи, като означи, че Европейски Съюз е договорил повече от нужните количества. Фон дер Лайен прикани страните в Европейски Съюз да застанат " от вярната страна на историята " и добави, че ще бъдат запомнени тези, които са отказали да го сторят.

Засега задачата на Европейски Съюз е взаимно признание на проучванията за COVID-19, а въпросът с удостоверенията на имунизираните против новата болест остава за по-късно. Това съобщи почитан представител на институциите на Европейски Съюз в навечерието на плануваното за на следващия ден съвещание на Европейския съвет. Той означи, че към този момент не е несъмнено дали имунизираните не могат да останат носители на вируса на заболяването, по тази причина не може да се реши по какъв начин да бъдат употребявани издаваните удостоверения на ваксинираните. По-скоро през днешния ден стои въпросът за интернационалното признание на имунизациите, означи дипломатът.

Стремим се да избегнем непризнаването на тези удостоверения, а определянето им като " паспорти " е интерпретация, добави той. По неговите думи в Европейски Съюз няма единогласие по тези въпроси, в това число за смисъла от удостоверението, когато имунизацията не е наложителна.

За да бъдат приети удостоверения за китайската и съветската ваксина, е належащо европейската лекарствена организация да разполага с данни за тези препарати, уточни дипломатът. Той добави, че научните среди не са единомислещи за продължителността на карантината, по тази причина решението остава политическо.

Утре Европейският съвет се събира за девета виртуална среща, отдадена на пандемията. Очаква се държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз да обсъдят потребността от следене на новите варианти на вируса, уеднаквяване на рестриктивните мерки, имунизационния календар. Възможно е те да обсъдят предлагането Европейски Съюз и НАТО да насочат обща покана към новоизбрания президент на Съединени американски щати Джо Байдън за среща по-късно тази година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР