Затова мерките за привличане на млади хора в учителската професия

...
Затова мерките за привличане на млади хора в учителската професия
Коментари Харесай

Средната възраст на учителите у нас е 50 години

Затова ограниченията за привличане на младежи в учителската специалност би трябвало да са предпочитани. Представеният през днешния ден в европарламента план от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев е стъпка в тази посока и беше подсилен от основни евродепутати в областта на образованието от Белгия, Ирландия, Румъния и Чехия. ", съобщи българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, която бе хазаин на специфична тематична среща в Европарламента в Брюксел сред евродепутати и министър Вълчев и заместник-министър Деница Сачева.
Министър Вълчев и фондация „ Заедно в час “ показаха общия пилотен план "Нов път за нови гении в образованието ", финансиран по Програма "Еразъм ". Той е ориентиран към привличането и обучаването на младежи за учителската специалност и е в партньорство с организации в Австрия, Румъния, Латвия и баския район в Испания.
Евгения Пеева, изпълнителен шеф на "Заедно в час ", и Нели Колева, координатор на пилотния план, разясниха, че той има за цел да образова над 560 учители в идващите пет години.
„ Най-голямото предизвикателство пред системата на българското обучение сега е дефицитът на учители и нуждата да отговорим на потребностите на децата от най-уязвимите групи. Утрешните вложения в положително обучение стартират с днешната инвестиция в българските учители. “ съобщи министър Вълчев по време на срещата.
„ Проектът е първият по рода си в европейски мащаб, който изрично потвърждава, че всички печелят, когато експерти от разнообразни сфери с висока мотивация се влеят в учителската специалност. Печелят учениците, които получават достъп до стимулирани преподаватели. Печелят учебните колективи, които получават нов заряд и опция да споделят опит. Печели цялата просветителна система, която притегля най-подготвените. “ разяснява Евгения Пеева от Заедно в час.
Тематичната среща е част от предпочитаната работа на българския евродепутат Ева Майдел. Тя бе докладчик за групата на ЕНП по проекта на Еврокомисията за нови умения 2030. Майдел също по този начин е уредник и патрон на редица планове в България, насърчаващи осъвременяването на просветителната система и съ-инициатор на обединяването „ Образование България 2030”, Визията на обединяването е до 2030 година българското обучение да обезпечава еднакъв достъп до благоприятни условия за развиване и образование в крайник с 21 век за младежите в България.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР