Затопляне ще започне в неделя, което ще продължи и през

...
Затопляне ще започне в неделя, което ще продължи и през
Коментари Харесай

Дъжд,сняг и условия за преспи и навявания в четвъртък

Затопляне ще стартира в неделя, което ще продължи и през новата седмица, когато ще бъде и слънчево. Преди това обаче, след краткотрайно прекъсване през днешния ден, в околните три дни още веднъж предстоят проливни превалявания. Повишена остава заплахата от наводнения.

След като в доста региони падналите през последните дни превалявания са повече от два пъти над месечната сума за октомври, на следващия ден в регионите с код жълто се чакат нови към 20-35 литра на кв. метър, а в областите с предизвестие от втора степен – от 35 до 50, а тук-там и повече.

Ще духа слаб до сдържан вятър от север-североизток. Максималните температури ще се намалят, спрямо през днешния ден, и ще бъдат сред 6° и 11°, а в края на деня в Западна България ще се намалят още и дъждът краткотрайно ще се примесва със сняг. Очакванията са сняг да превали в областите Кюстендил, Перник, в това число и в столицата.

И по Черноморието ще бъде облачно, с превалявания от дъжд. Ще продължи да духа сдържан вятър от изток-североизток. Вълнението на морето ще остане 2-3 бала.

В планините – неуместно за туризъм и зимни условия за пътешестване. Ще вали сняг, ще се образува снежна завивка и в композиция с краткотрайно мощния южен вятър ще има условия за преспи и навявания.

Причина за следващата валежна конюнктура е нов средиземноморски циклон, който ще премине през южните елементи на Балканите. Свързаната с него обширна валежна зона на следващия ден ще обхване съвсем целия полуостров. По-слабо наранени и от преваляванията, и от захлаждането, ще останат северните и северозападните региони от Балканите, където ще има и слънчеви часове.

Проливни превалявания от дъжд ще има на следващия ден в Русия и Германия, както и на Скандинавския полуостров, като в Северна Швеция ще вали сняг. Слънчево ще бъде на Пиренейския полуостров, във Франция, също и в Северна Италия.

У нас, региони със обилни превалявания ще има и в петък, и в събота. В неделя преваляванията ще отслабват и ще вали на по-малко места, основно в Северна България и в планините. Ще стартира постепенно покачване на оптималните температури, само че с предстоящото понижение на облачността, минималните ще се намаляват.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР