Затопляне от два градуса Целзий на глобалната температура може да

...
Затопляне от два градуса Целзий на глобалната температура може да
Коментари Харесай

Глобалното затопляне ще остави 5 милиона души без домове

Затопляне от два градуса Целзий на световната температура може да остави 5 милиона души в света без домове, съобщи организация Юнайтед прес интеренешънъл, представена от Българска телеграфна агенция. 

Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата слага две основни цели за попречване на световното стопляне. Едната е страните да не разрешават температурите да се повишат с повече от 2 градуса Целзий. Парижкото съглашение за климата сложи още по-оптимистичен таргет - от 1,5 градуса до края на века. Оказва се, че разликата от 0,5 градуса по никакъв начин не е маловажна.

Учени от Принстънския университет организираха проучване и откриха, че този половин градус ще провокира в допълнение повишаване на равнището на океана, наводнения на крайбрежни региони и острови, които към сегашното населяват към 5 милиона души.

Изследователите използваха най-съвременните модели за предугаждане на морското ниво и бурите, с цел да измерят тъкмо последствията от три разнообразни сюжета на стопляне - с 1,5, с 2 и с 2,5 градуса Целзий. Покачване на температурата от 1,5 градуса ще докара до повишение на океанското ниво с близо 50 сантиметра, а от 2 градуса - с 55 сантиметра.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР