Затлъстяването е глобален проблем, който се разпространява с бързи темпове

...
Затлъстяването е глобален проблем, който се разпространява с бързи темпове
Коментари Харесай

Затлъстяване – избор в стила на живот или заболяване?

Затлъстяването е световен проблем, който се популяризира с бързи темпове и визира хора от все по-млада възраст. На процедура всеки втори човек в България страда от проблеми с килограмите . Според статистика на Европейската асоциация за проучване на затлъстяването (EASO) близо 60% от българите имат наднормено тегло (34,5%) или затлъстяване (23,7%).

Хората със затлъстяване са подложени на обществена стигма и дискриминация . Често биват осъждани като мързеливи, безволеви и с липса на самоконтрол, което тежко може да засегне душeвността и самочувствието им.
Всъщност затлъстяването е хронично-прогресиращо и рецидивиращо заболяване , което е мъчно лечимо. Често, даже и с най-голямото усърдие за уместен метод на живот, не може да се реализира мечтаният триумф.

Затлъстяването е метаболитно заболяване, дължащо се на дисбаланс сред признатата и изразходваната сила , който води до прекалено отсрочване на мастна тъкан в тялото с следващ необятен диапазон от увреждащи резултати върху здравето. Излишното тегло се свързва с голям брой затруднения като захарен диабет вид 2, дислипидемия, артериална хипертония, сърдечно-съдови болести, чернодробни проблеми, ракови формирания, психологични разстройства и остеоартрит.

Генетичната предразположеност е основополагащ детайл в развиването на затлъстяването. Върху нея се наслагват детайлите от околната среда, които оформят самостоятелната податливост към струпване на непотребни килограми, както и опцията за редукция на тегло и задържането му.

Динамиката в тежестта се дължи на измененията в енергийния баланс. Той е позитивен, когато одобряваме повече сила, в сравнение с можем да изразходим, което води и до отсрочване на непотребните калории под формата на мазнини. Те на процедура служат за енергиен запас, който се употребява в условия на апетит.

Чисто физиологично, приемът на храна има за цел да задоволи това възприятие на апетит. Но в нашето съвремие храненето към този момент има и друга роля . То може да бъде за наслаждение или от обществен темперамент. Може да бъде и прочувствено повлияно от положения на стрес или меланхолия, които водят до преяждане у някои хора или понижен вкус при други. По този метод се пренебрегва биологичната роля на храненето, което може да докара до енергиен дисбаланс и затлъстяване.

Регулацията на енергийния банкет е комплициран развой, който включва голям брой сигнали от разнообразни органи, включващи мастната тъкан, мускулите, черния дроб, червата и мозъка. Всеки човек има заложена точка (set point) на таргетното тегло , от която зависи приемът на храна и изразходването на сила.

Чувството за апетит и задоволеност имат за цел да контролират и поддържат „ програмираното “ от организма тегло. Множество хормони, които се отделят от стомашно-чревния тракт (инкретини) и мастната тъкан (адипокини), подават информация до централната нервна система за енергийния ресурс в организма. На базата на тези „ данни “ мозъкът контролира апетита .

Основна цел на тази система за регулация е да защищава организма от недояждане, т.е. той е надъхан да се защищава от енергиен недостиг , в сравнение с от остатък на калории. С това се изяснява и йо-йо резултатът след прекъсването на дадена диета. Организмът се пробва да задържи по всевъзможен тежестта в авансово заложеното му равнище. Така към мозъка постъпват сигнали, стимулиращи глада, а главната обмяна се забавя, за да се задържи всяка призната калория.

Забавянето на главната обмяна при негативен енергиен баланс е преходно събитие и не се резервира при задържане на по-ниското тегло. По този метод организмът пренастройва към новото таргетно тегло и стартира да „ охранява “ тази нова заложена точка. Ето за какво времево лимитираните диети постоянно водят до крах. Изискват се дълготрайни промени в питателните привички и физическата интензивност.

Разбира се отговорът към всяка намеса за понижаване на тежестта е самостоятелен и генетично заложен. Така някои хора съумяват да го реализиран с лекост, до момента в който други съумяват на цената на големи рестрикции, които е мъчно да бъдат спазвани за дълготрайно време.

Ето за какво затлъстяването към този момент се класифицира като заболяване, за което има лекуване под формата на смяна в стила на живот, медикаментозна терапия и метаболитна хирургия . Съществена част от процеса е и поведенческата терапия и психическата поддръжка.

Източник: Puls.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР