Затихването на епидемията от COVID-19 в България към момента е

Затихването на епидемията от COVID-19 в България към момента е ...

България и Европа се бавят, а индийският вариант на коронавируса настъпва

Затихването на епидемията от COVID-19 в България към момента е факт. Засега в България не откриваме индийски вариант на коронавируса (те са няколко), но репортаж на БНТ показа специалист от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), според който ситуацията е динамична – защото в Европа вече има огнища, макар и все още да няма данни някъде да е избухнал епидемичен взрив заради индийски вариант.
На този фон, Европейската комисия призова ЕС координирано да обсъди и приложи мерки за ограничаване на пътувания от и към Индия. И докато призивът на ЕК все още не се превръща в бързи действия, то графика, публикувана в профила на математика Лъчезар Томов, ясно показва как в Европа т.нар. троен индийски мутант (заради три мутации в S-протеина – белтъкът, с който коронавирусът прониква в човешките клетки) B.1.617 вече почва да завзема територия. Данни от Германия, Белгия, Нидерландия, Швейцария показват, че този вариант излиза на първо място сред секвенираните проби, изпреварвайки британския (B.1.1.7) и южноафриканския (B.1.351) варианти. Същото се вижда във Великобритания и САЩ, като във Великобритания увеличението на случаите с индийски вариант се дължи на втората генетична линия на индийския вариант (B.1.617.2).
Все още не е напълно ясно колко ефективни са ваксините срещу коронавирус по отношение на индийския вариант. Засега се счита, че всички ваксини пазят от тежко прекарване на болестта, но това не е сто процента гаранция.
В коментари във Фейсбук експертът Георги Маринов, който работи в Департамента по генетика на университета Станфорд, коментира, че индийският „троен” вариант става по-заразен заради характерна за него мутация - P681R. По думите му, тази мутация сама предизвиква процес, който прави вариантът по-заразен, докато в други варианти за това е била необходима комбинация от две мутации.

Ако при сегашните нива на приети в болница влезем в нова вълна, ситуацията може бързо да стане много критична, предупреди и пулмологът д-р Александър Симидчиев. Причината – все още сме далеч като спад на товара върху болниците спрямо това, което беше между първата и втората вълна. Към днешна дата (13 май) , а когато третата вълна на COVID-19 в България започна, , болни от коронавирус.

Източник: actualno.com