Затихва ли епидемията? Все още броят на заразените за ден

...
Затихва ли епидемията? Все още броят на заразените за ден
Коментари Харесай

Индийският вариант на COVID-19 още не е засечен в България

Затихва ли епидемията? Все още броят на инфектираните за ден е по-висок, в сравнение с преди втория пик на болестта у нас.

Въпреки това, към този момент данните сочат, че излизаме от третата вълна. Същевременно обаче, в над 50 страни в света, като множеството в Европа, към този момент се популяризира индийският вид на вируса.

Засега той не е засечен в България. Това обаче не би трябвало да ни успокоява, тъй като учените споделят, че може просто да не са попаднали на точната проба. От друга страна, на този стадий епидемията у нас затихва, само че към момента имаме задоволително доста случаи на дневна база.

И тази заран анализът на Центъра по заразни заболявания демонстрира, че английският вид се открива в 100% от изследваните проби. С изключително внимание се следи за рискови разновидности - като индийската. В Гърция и Румъния има открити единични позитивни проби от този вид.

Българска национална телевизия: Възможно ли е той да стане причина за поредна вълна в Европа?

Не е изключено. В момента няма данни,че в някоя страна има извънреден мощен гърмеж от него, като се изключи Индия. Но нещата са динамични, изяснява доцент Ивайло Алексиев от Националния център по заразни и паразитни заболявания.

В момента в Англия равнището на заразяване, това, което пораства е индийският вид на вируса - той е повишен от 1 на 11 % за напълно къс интервал от време, споделя пулмологът доктор Александър Симидчиев.

Огнищата в засегнатите европейски страни са относително лимитирани - само че това може да е единствено началото на разпространяването на този вид, както се случи и с английския. Възможно ли е въпреки всичко той да е съумял да влезе и в нашата страна?

Не е изключено, ние не сме в положение да изследваме всички инфектирани българи, счита доц.Ивайло Алексиев.

Данните демонстрират, че сега епидемията у нас стартира да затихва. Все още обаче сме на седмо място в света по умряли от коронавирус на 100 000 души съгласно университета Джонс Хопкинс.

Беше по-малко неприятно за къси интервали да отваряме някои неща, само че вследствие на това пандемичният развой не етолкова подтиснат, колкото в други страни.Пандемията наподобява малко на пожар. Броят на инфектираните на дневна база демонстрира какъв брой интензивно гори този пожар и в случай че погледнем сега равнищата, до които сме спаднали, са по-високи в сравнение с бяха равнищата сред двата огромни пика и доста по-високи, в сравнение с беше преди втория пик, сподели доктор Симидчиев.

Това значи, че нова вълна в този миг ще има извънредно съществени последици.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР