Застрашени сме от бюджет на народната любов, гръцки сценарий и

...
Застрашени сме от бюджет на народната любов, гръцки сценарий и
Коментари Харесай

Васил Велев: Застрашени сме от бюджет на народната любов, гръцки сценарий и фалит

Застрашени сме от бюджет на националната обич, гръцки сюжет и банкрут, разяснява пред  председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България/АИКБ/ Васил Велев. 

" В момента и 200 млн.лв. не можем да вземем с допустима рента, а при положение, че не променим нищо, ще се наложи да теглим 16 милиарда лева ", предизвестява Велев. Той упорства, че най-важното сега е да има отговорно ръководство на страната, което да създаде и одобри бюджет за идната година.

" Ако обаче няма отговорно ръководство, то по-добре това да не се прави. Защото просто " ще се счупи страната " - тя ще банкрутира. Виждате, че вследствие на безотговорни и популистки дейности на предходното Народно заседание, където всички гледаха напред към идните избори, направиха подобен бюджет и взеха такива решения, които за следващата година носят проблеми. Ако нищо не променим, през идната година ще имаме към 12 милиарда лева недостиг и ще би трябвало да изтеглим 16 милиарда лв. заеми от пазарите, с цел да се разплатим по падежиращия дълг, който следва, и да покрием недостига ", изяснява ръководителят на АИКБ. Той посочи, че сега взимаме заеми, с цел да раздаваме обществени помощи на всички гласоподаватели, а по принцип политическите сили, гледайки към избори, взимат популистки решения и пилеят непознати пари, които не са извоювани.

" Ако няма образувано отговорно ръководство, по-добре, гледайки към идващите избори, да се удължи сегашният бюджет. И дано да се одобряват разходни тавани за първите три месеца на 2023 година, а след идващите избори ново отговорно ръководство да направи бюджета за идната година. Това може да се случи след март или даже април месец ", предлага Велев.

По думите му настройката на бизнеса е този парламент да одобри квалифицираните промени и допълнения на закони по отношение на Националния проект за възобновяване и резистентност.

" Голяма част от измененията са подготвени и по тях има консенсус. Но това в светлината на останалите проблеми е малко или доста по-скоро рутинна задача. Непременно новото Народно заседание, на най-преден проект, би трябвало да работи за въвеждането на европейския правилник за справяне с високите цени на силата. От началото на октомври Съветът на Европа одобри подобен правилник и макар че този нормативен акт работи непосредствено, без потребност от имплементиране в законодателството ни, този правилник има доста допуски и неопределености ", посочи ръководителят на АИКБ. Той даде образец с облагането на свръхпечалбите в частния бранш, които не могат да се натоварят с по-голяма данъчна тежест с разпореждане на Министерски съвет, а това би трябвало да стане на база на закон.

Другата значима задача за бизнеса е изборът на ръководител на КЕВР и промените, свързани с по-добрия бизнес климат, с националните цели за Организацията за икономическо съдействие и развиване, Еврозоната и приемането ни в Шенген. От АИКБ чакат възобновяване на макроикономическата и финансова непоклатимост, която е мощно разтърсена.

" Най-приоритетната задача, преди всички останали, е да се защищити България от замесване във война. Анонсите на някои политически сили са много противоречиви в това отношение. Първата грижа и първото решение на Народното събрание бе надали не да се изпраща оръжие в Украйна. Решили сме казуса с цените на силата, решили сме казуса с инфлацията, с приходите на хората през зимата, цените на комуналните услуги и започваме да решаваме международните проблеми. Това е изцяло безконтролно и няма по какъв начин да бъде толерирано ", означи Васил Велев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР