Застрашена заради корозия е композицията, която е във височина на

...
Застрашена заради корозия е композицията, която е във височина на
Коментари Харесай

Минеков не вярва някой да посмее да започне демонтажа на МОЧА

" Застрашена поради разяждане е композицията, която е във височина на Паметника на Съветската войска . Нямаме визия какво е вътрешното положение на метала, който е употребен за структурата. Това трябваше да се ревизира с камери, само че през този интервал никой не смееше да се допре до паметника, тъй като всичко, което извършите, е мотив за скандал от една или въпреки това ".

Това сподели пред скулпторът проф. Велислав Минеков, някогашен министър на културата.

Той изясни, че с цел да бъде преместена тази комбинация, тя би трябвало да бъде разглобена по метода, както е била отливана:

" Тези монументи са лети на части, които по-късно са били заварявани и подсилвани с вътрешната стоманена структура. Абсурдно е да мислим, че с цел да бъде свален, е задоволително един кран да пристигна и да ги дръпне за ръцете и главите, за щото единствено тези детайли ще останат в куката на крана. Трябва да се мисли по какъв начин да се разреже и в случай че ще бъде непокътнат, по какъв начин да бъде съединен още веднъж с вътрешна структура ".

Проф. Минеков изрече съмнение, че нищо няма да бъде направено за демонтирането на Паметника на Съветската войска в този момент :

" Не имам вяра някой да има куража да стартира това. Процесът няма да се хареса на доста хора. Независимо, че този хора са малцинство, те няма да се почувстват добре от това, което виждат ".

Бившият министър на културата акцентира, че Министерството на културата също носи отговорност , защото " паметникът носи извънредно висок статут, че е от национално значение ":

" Институтът за паметниците на културата би трябвало да смъкна този статут на паметника и едвам по-късно да се стартира работа по възможното му пренасяне . Как ще се случи това за мен е мистерия ". 

Велислав Минеков посочи, че няма място за ПСА в двора на така наречен Музей на социалистическото изкуство , като акцентира, че няма социалистическо изкуство, няма изкуствовед, който да дефинира какво значи този термин:

" Да, тоталитарно изкуство е ясно какво е, само че социалистическо е нещо изцяло неразбираемо ".

По думите на Минеков една част от композициите могат да бъдат сложени пред Националната изложба и като министър е приказвал за това с кмета на София, както и с кмета на Димитровград, където сбирката (от фигури от ПСА) може да бъде направена в парка в града.

Интервюто на Диана Янкулова с проф. Велислав Минеков в предаването " Неделя 150 " можете да чуете от звуковия файл и да гледате във видеото.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР