Застраховките, които покриват под някаква форма COVID-19, са в "самоизолация".

...
Застраховките, които покриват под някаква форма COVID-19, са в "самоизолация".
Коментари Харесай

COVID-застраховките са в самоизолация

Застраховките, които покриват под някаква форма COVID-19, са в "самоизолация ". Това сподели инспекция на „ БАНКЕРЪ” измежду сдруженията от общото обезпечаване, животозастраховането и здравноосигурителните фондове, които по закон също са застрахователи.

Какво значи учители, лекари, медицински сестри, служители на реда - хора с "контактни " специалности, да бъдат оставени на произвола на ориста, сподели особено за "БАНКЕРЪ " Мими Виткова, ръководител на Асоциацията на лицензираните сдружения за здравно обезпечаване. На всичкото от горната страна – тъкмо страната непрестанно основава безпорядък с спорни изказвания и ограничения, които объркват и застрахователния отрасъл, който се пробва да направи нещо пипайки, добави тя.

Бившият началник на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова пък изясни, че

пандемиите по предписание се изключват

от покритията в полиците "Живот ". И, откакто Световната здравна ортанизация призна COVID-19 за международна пандемия, тя към този момент "изскача " от клаузите на застрахователните полици. Въпреки това имало застрахователи, които при избрани ограничаващи условия и надлежно - цени, предложили някаква отбрана, само че те били изключение, сподели Несторова, която е основен изпълнителен шеф и ръководител на Управителния съвет на ЗЕАД "Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп ".

Наченките на сходни артикули, си пробиват път при здравните застрахователи. Например в полицата „ Заболяване” на Обединен здравноосигурителен фонд „ Доверие” категорично са записали, че тя покрива „ диагностика и лекуване на усложения след преболедуване на COVID-19”. „ Разходите по-късно по никакъв начин не са дребни - за медикаменти, рентген, скенер, и тъкмо по тази причина ние взехме решение да ги покриваме”, сподели Виткова, която е началник на фонда.

По застраховката „ Помощ при пътешестване в чужбина “ покритието COVID-19 е доста търсено от водачите, сподели Кирил Бошов, член на УС на Асоциацията на българските застрахователи и основен изпълнителен шеф на „ Евроинс” . Управляваното от него сдружение е присъединило

този новопоявил се риск в покритието на полицата.

Плаща се за настаняване и лекуване при открит COVID-19 на място – зад граница. Важат и всички останали клаузи, в това число и покритие на разноски за репатриране при летален излаз.

За страдание надалеч не всички застрахователи покриват COVID-19. Още при появяването на вируса някои са изключили рисковете от него, защото не знаят дали случаите няма да набъбнат доста, което от своя страна би могло да ги докара до банкрут.

Бошов поучава хората да ревизират общите условия по застрахователните си контракти и самите полици и да се уверят, че покритието за ковид не е изключено.

Най-често лимитите се движат сред 15 000 и 30 000 евро, което би трябвало да покрие престоя в болнично заведение за 7-10 дни, както и медикаментите, свързани с този болничен престой. Трябва да се знае, че при пътешестване в страната не се подписва такава застраховка, защото българските жители, които заплащат здравните си осигуровки, са обезпечени против този риск.

Цената на застраховката за пътешестване в чужбина е налична. При едно покритие за към 30 000 евро, тя е към 1 евро дневно на човек. Ако приемем, че се застрахова едно четиричленно семейство с две деца, то за 10 дни ще платят 35-40 евро.

ЗК Лев Инс АД , дружно с асистиращата компания Coris Bulgaria Ltd (клон на Coris international) покрива медицинските разноски в резултат на акцидент или акутно (внезапно) заболяване (включително COVID-19) за незабавна помощ, амбулаторно лекуване и хоспитализация, разноски за репатриране на застрахования или на тленните му остатъци. Срещу минимално възнаграждение могат да бъдат включени и спомагателни опасности като дневни пари за болничен престой, Гражданска отговорност към трети лица и други.

Покритието по застраховката може да бъде

сред 4000 и 100 000 евро/щатски долари.

По-смели са стъпките на застрахователите при групови застраховки в учебните заведения и детските заведения. Сред пионерите тук е ОЗК Застраховане , която предлага „ Злополука на учащи и деца в детски градини и ясли”, която включва освен децата, само че и техните учители, възпитатели и личен състав, ангажиран с тяхното образование и образование. Ако сходна лавица се подписа за предел от 1000 лева, цената за дете до 14 година е 1.90 лева без налог върху застрахователната награда, който е 2%, а за деца над 14 година и учители цената е 2.20 без налога. При най-високия предел – 5000 лева за първата група цената е 6.30 лева, а за втората – 7.80 лева без налога. Полицата покрива краткотрайна загуба на работоспособност – да вземем за пример за период от 11 до 20 дни се изплаща 3% от застрахователната сума. Плащат се разноски за лекарства – до 10% от сумата, само че не повече от 300 лева За репатриране и заравяне се изплащат до 10% от сумата, само че не повече от 300 лв.. За „ Гражданска отговорност” – вреди нанесени на трети лица – застрахованите могат да получат до 50% от сумата.

Колкото до

учителската застраховка,

с цел да бъде подписана лавица, са нужни най-малко пет души, сочат офертите на „ Дженерали ”.

На застрахованото лице се изплаща по 50.00 лв. за всеки ден болничен престой - след 8-ия ден, само че не повече от 250 лв.. Тоест - всеки болен има право на 5 дни заплатен престой в болница. Обезщетението по този риск се дължи еднократно за застрахователния интервал. Крайни периоди за погашение на компенсациите няма.

Ако попадне в интензивното, то интервалът става 2 седмици. В случай на гибел, провокирана от ковид, наследниците на умрелия получават 3000 лева обезщетение.

Месечната застрахователна награда за едно лице е 2.50 лева без включен 2% ДЗП.

По света

Най-голямата самолетна компания на Финландия – Finnair, разгласи, че към този момент предлага на своите клиенти безвъзмездна застраховка от COVID-19. Покритието Finnair Corona обгръща всички съществуващи и нови резервации за полети в интервала 3 ноември 2020 година - 31 март 2021 година. Застраховката е артикул на застрахователният колос AIG. Всеки клиент, който по време на пътешестване бъде диагностициран с COVID-19, може да изиска покриване на медицинските и карантинни разноски, свързани с ковид. Компанията изплаща до $58 675 за здравно обслужване и репатриране, цената на теста за ковид при позитивен резултат, разноските за карантината до $160 на ден за период до 14 дни и нов противоположен полет до Финландия, в случай че постоянният е пропуснат поради болестта.

Авиопревозвачите с аналогични начинания, които бяха оповестени по-рано през годината, са: Virgin Atlantic, Etihad и Emirates.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР