Застаряваща нация от семейства предимно с 1 – 2 деца

...
Застаряваща нация от семейства предимно с 1 – 2 деца
Коментари Харесай

Нови тенденции в демографското развитие на България. 3000 столичани се изнесоха на село само за година

Застаряваща нация от фамилии най-вече с 1 – 2 деца и застрашителна бързо възходяща емиграция характеризират демографското развиване на страната през последните две десетилетие. Безмилостната статистика демонстрира, че от съвсем 9 милиона през 80-те години на 20-я век, в този момент популацията се е „ стопило “ до 7 милиона! Знае се и главната причина за това – трайно поддържаният през годините на т.нар „ преход от тоталитаризъм към народна власт “ невисок витален стандарт на популацията, определящ се от ниска продуктивност, „ гарнирана “ със „ скромни “ заплати, оскъдни пенсии и прекомерно високи пазарни цени.

Затихваше или се разгаряха контрабандата на артикули, корупцията по всичките „ етажи “ на администрацията и правосъдната власт; налице бяха фрапираща безотговорност за нарушителите, ограбващи систематически страната, половинчати промени в другите държавни браншове и ескалиращо опълчване сред главните политически сили.

На този декор, изключително тревожно бе приключването на „ мозъци на Запад “ – по този начин нацията просто се „ обезкръвяваше “! Най-способните влагаха и влагат сили, гений и умения за богатството на други народи – скръбен факт, нали? И въпреки всичко, сякаш има лъч вяра нещата последователно да се трансформират най-малко във връзка с общия миграционен индикатор. Данни от края на 2016 година демонстрират, че към 11 хиляди българи, са се завърнали в България през изтеклата година, защото не са съумели да се осъществят в чужбина.

Същевременно обаче, повече от два пъти по-голям е броят на напусналите страната, с цел да търсят прехранване най-вече в Германия, Англия и Испания! От друга страна в България са се заселили руснаци, сирийци и араби от други националности – общо към 15 хиляди Така миграционният показател е към нулата – за първи път от годините на „ прехода “.

За това са съдействали ясно осезаемият стопански напредък в страната през последните две години, спомогнал за оформянето на, въпреки към момента малобройна, „ междинна класа “. Именно тази каста е съдействала за следената смяна промяна в демографското развиване на страната – от ден на ден са тези, които са имали финансови благоприятни условия да се реалокират от огромните градове към тяхната външна страна – за София броя им е 3000 души.

Очаква се обаче, тази наклонност да премине в стабилно събитие, доколкото стопанската система на страната ще продължи да се развива, а виталният стандарт – да се приближава стабилно до междинния за Европа. Същевременно това би рефлектирало в посока от ден на ден хора от разнообразни националности да желаят трайно определяне в една просперираща и постоянна страна! А това към този момент значи позитивен миграционен показател!

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР